
Nevruz: Baharın Habercisi
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Uğurlu, baharın gelişini simgeleyen nevruzun dün ve bugün önemine vurgu yaparak, "Nevruz, kutsal bir başlangıçtır. Bu gün, kara kışın sona erdiği ve sağlıkla, bollukla yeni bir yılın kapılarını araladığı gündür. Kardeşlik, dostluk ve dayanışmanın sembolü olan bu bayram, geniş coğrafyada kutlanmaktadır," dedi.
Nevruzun Anlamı ve Önemi
Uğurlu, hayvancılıkla geçinen topluluklar için nevruzun anlamını da açıklayarak, "Yeni yıl, baharın gelişi ve hayvanların taze otlara ulaşmasının simgesi olduğundan bu gün kutsal kabul edilir," ifadesini kullandı.
Kutsal Başlangıçlar
21 Mart tarihi, Türkler için birçok kutsal başlangıcın da simgesi olduğunu belirten Uğurlu, bu tarihin Ergenekon'dan çıkış günü ve Hazreti Adem'in yaratılışı ile de bağlantılı olduğuna dikkat çekti.
Nevruz Kutlama Geleneği
Nevruz kutlama geleneğinin Türk dünyasında asırlardır sürdüğüne değinen Uğurlu, "Anadolu'da bu coşkunun yeterince güçlü olmadığını gözlemliyoruz. Sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumların katkılarıyla bu geleneklerin yaşatılması gerekiyor," dedi.
Coğrafi ve Kültürel Bağlantılar
Uğurlu, Bolu'nun Seben ilçesindeki 1400 rakımlı Nevruz Tepesi'nde her yıl ateş yakıldığını belirterek, "Bu tepe, uzaktan bakıldığında kendiliğinden yanan bir ateş varmış gibi algılanıyor. Bu nedenle 'Kutlu ateş' olarak adlandırılıyor," ifadelerini kullandı. Ayrıca Mudurnu, Göynük ve Anadolu’nun farklı yerlerinde de benzer kutlamaların yapıldığını sözlerine ekledi.
Nevruzun tüm Türk dünyası için önemli bir ritüel olduğunu ve binlerce yıllık kadim geleneklerin sürdürüldüğünü belirten Uğurlu, kutlama geleneğinin coşkuyla yaşatılması gerektiğini vurguladı.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Uğurlu, baharın habercisi nevruzu kutlama geleneğine ilişkin AA muhabirine, açıklamalarda bulundu.