Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Nijerya'da Kirli Yakıt İthali Üzerine Soruşturma Başlatıldı

Nijerya'da, kirli yakıt ithalatı iddiaları üzerine bir soruşturma başlatıldı. Sektördeki tartışmalar büyüyor.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 13:18
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 13:18

Nijerya'da Kirli Yakıt İthali Üzerine Soruşturma Başlatıldı

Nijerya'da Kirli Yakıt İthalatına Soruşturma

Petrol ve doğal gaz rezervleriyle tanınan Nijerya'da, ülkeye kirli yakıt ithal edildiğine dair ciddi iddialar ortaya atıldı. Bu gelişmeler üzerine, milletvekilleri hızlı bir şekilde soruşturma başlattı.

Aliko Dangote'nin Rolü ve Sektördeki Tartışmalar

Afrika'nın en zengin iş insanı Aliko Dangote'ye ait bir petrol rafinerisi ile sektör düzenleyicisi arasında yaşanan uyuşmazlıklar, yolsuzluk iddialarını da gündeme getirdi. Soruşturma Komitesi Başkanı İkenga Ugochinyere, bu iddiaların detaylı bir şekilde inceleneceğini duyurdu.

İkenga Ugochinyere, "Kirli yakıt ithalatı, düzensiz ruhsat verme uygulamaları ve laboratuvar standartlarının yetersizliği gibi konuları araştırıyoruz. Tüm tarafları, piyasa istikrarı için daha iyi bir tutum sergilemeye davet ediyorum," şeklinde konuştu.

Toplantılar ve İddialar

Devlet Bakanı Heineken Lokpobiri, sorunları çözmek amacıyla Dangote ve petrokimya sektöründeki yetkililerle bir araya geldi. Dangote, bir televizyon röportajında, rafinerisinin sabotaj yapıldığını öne sürdü.

Afrika'nın En Büyük Petrol Rafinerisi

Aliko Dangote'nin sahibi olduğu rafineri, Nijerya'nın Lagos eyaletinin Lekki bölgesinde kurulmuş olup, günlük 650 bin varil işleme kapasitesine sahip. Bu rafineri, tam kapasite çalıştığında ülkenin rafine ürün ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahiptir.

Ancak, Nijerya, Afrika'nın en büyük petrol üreticisi olmasına rağmen, yeterli rafineri sayısının olmaması nedeniyle yakıtının büyük bir bölümünü ithal etmektedir.