Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Nijerya'da Ekonomik Kriz ve Lüks Yat Tartışması

Nijerya'da yaşanan ekonomik krizde enflasyon yükselirken, devlet başkanının lüks yat talebi eleştirilere neden oldu. Talep parlamento tarafından reddedildi ve öğrencilere kredi olarak kullanılması kararlaştırıldı. İnsan hakları savunucuları ve Nijerya Sosyo-Ekonomik Haklar ve Hesap Verilebilirlik Projesi (Serap) bu talebi eleştirirken, Tinubu'nun sözcüsü ise talebin donanmadan geldiğini belirtti. Bütçede ayrıca parlamento harcamaları için büyük bir miktar ayrıldı ve hükümet devlet başkanlığının hava filosu için harcama yapmayı planlıyor.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 10:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Nijerya'da Ekonomik Kriz ve Lüks Yat Tartışması

Enflasyonun Yükselişi ve Para Değer Kaybı

Enflasyonun yüzde 26'ya çıktığı ve para biriminin dolar karşısında değer kaybettiği bir ekonomik kriz yaşayan Nijerya'da, devlet başkanının 6 milyon dolarlık lüks yat istemesi eleştirilere neden oldu.

Devlet Başkanının İsteği Reddedildi

Mayıs ayında iktidara gelirken israfı azaltma ve geçim sıkıntılarını çözme sözü veren Devlet Başkanı Bola Tinubu'nun isteği Nijerya parlamentosunun alt kanadı tarafından reddedildi. Milletvekilleri bütçe teklifindeki bu harcamayı değiştirerek 6 milyon doların öğrencilere kredi olarak verilmesini kararlaştırdı.

Eleştiriler ve İnsan Hakları Savunucularının Tepkisi

İnsan hakları savunucusu eski milletvekili Shenu Sani 'Yoksul halk bir kanoda yaşam mücadelesi verirken ülkenin liderine yat alamazsınız' dedi. Nijerya Sosyo-Ekonomik Haklar ve Hesap Verilebilirlik Projesi (Serap) da '137 milyon Nijeryalı aşırı yoksulluk içinde yaşarken bu yat alımı hiçbir şekilde gerekçelendirilemez' ifadelerini kullandı.

Donanma Talebi ve Parlamento Harcamaları

Tinubu'nun sözcüsü Temitope Ajayi, yat alma talebinin donanmadan geldiğini ve doğrudan Tinubu'yla alakalı olmadığını söyledi. Ajayi, 'Bildiğim kadarıyla, bütçede adı nasıl geçiyor olursa olsun, bu talep donanmadan geldi ve elbet bir operasyonel gerekçeleri vardır' dedi. Öte yandan bütçede parlamento harcamaları için 36 milyon dolar ayrıldı. Bunların arasında lüks otomobil alımı ve yeni bir devlet başkanlığı binası harcaması da yer alıyor. Hükümet devlet başkanlığının hava filosu için de 15 milyon dolar harcamayı planlıyor.