Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Nohut ve Kuru Fasulye Tarifleri

Tencereye bunu koyun nohut veya kuru fasulye erimeden pişiyor! Üstelik gaz yapmıyor... Gaz yapmayan kuru fasulyenin sırrı karbonat ve bir tutam kimyon çıktı. Faydalı baharatlar arasında yer alan kimyon peki başka ne gibi faydalar sağlıyor? Kimyon, Apiaceae familyasından gelen bir bitkidir ve dünyanın birçok yerinde baharat olarak kullanılır. Kimyonun faydaları arasında sindirimi kolaylaştırması, antioksidan özellikleri, anti-inflamatuar etkileri, kan şekeri seviyelerini düzenlemesi ve bağışıklık sistemini desteklemesi yer almaktadır. Ayrıca, kimyonun kanserle mücadelede de etkili olduğu düşünülmektedir. Kimyon, bu faydaları sayesinde sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olabilir. Nohut ve kuru fasulye pişirirken kimyon eklerseniz yemek asla gaz yapmıyor. Kuru fasulye ve nohut yemek tarifleri verilmektedir.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 15:34
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Nohut ve Kuru Fasulye Tarifleri

Nohut ve Kuru Fasulye Tarifleri

Tencereye bunu koyun nohut veya kuru fasulye erimeden pişiyor! Üstelik gaz yapmıyor... Gaz yapmayan kuru fasulyenin sırrı karbonat ve bir tutam kimyon çıktı. Faydalı baharatlar arasında yer alan kimyon peki başka ne gibi faydalar sağlıyor? Kimyon, Apiaceae familyasından gelen bir bitkidir ve dünyanın birçok yerinde baharat olarak kullanılır. Kimyonun faydaları arasında sindirimi kolaylaştırması, antioksidan özellikleri, anti-inflamatuar etkileri, kan şekeri seviyelerini düzenlemesi ve bağışıklık sistemini desteklemesi yer almaktadır. Ayrıca, kimyonun kanserle mücadelede de etkili olduğu düşünülmektedir. Kimyon, bu faydaları sayesinde sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olabilir.

Nohut ve kuru fasulye pişirirken kimyon eklerseniz yemek asla gaz yapmıyor.

Kuru Fasulye Malzemeler;

500 gr kuru fasulye.

Yarım çay bardağı sıvı yağ.

2 adet orta boy kuru soğan.

1 yemek kaşığı domates salçası.

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber.

2 tatlı kaşığı Tuz.

Kuru Fasulye Yapılışı;

Fasulyemizi bir gün önce yıkayıp üzeri su ile dolacak şekilde ılık suyla dolduralım.

Suda beklettiğimiz fasulyeleri düdüklü tencereye alalım. 20-25 dk. Pişirelim.

Tenceremize yağ koyduktan sonra yemeklik olarak doğradığımız soğanları ilave ederek orta ateşte kavurmaya başlayalım.

Soğanlar kavrulmaya başlayınca salçamızı ekleyelim.

Tuz ve baharatımızı ilave edelim.

Süzgeçte süzdüğümüz kuru fasulyeyi tenceremize ekleyelim.

Yemeğimiz karıştıktan sonra üzerini 2 parmak geçecek şekilde sıcak su ilave edelim ve karıştıralım. 10 dk. Pişirelim. Ocağımızı söndürelim.

Kuru fasulye yemeğimiz servise hazır.

Nohut Yemeği Tarifi

Malzemeler (6 kişilik):

- 500 gr nohut

- 4 yemek kaşığı salça

- 1 yemek kaşığı su

- 2 büyük soğan

- 2 yemek kaşığı sıvıyağ

- (250 gr kuşbaşı ya da kıyma – isteğe bağlı)

Ön Hazırlık:

Nohutu, derin ve geniş bir kaba koyun. Üzerine iki litre ılık su ekleyin. En az sekiz, en fazla 12 saat bu suda bekletin. Nohutlarınızın yeterince yumuşaması için 8 saatten az bekletmeyin. Ayrıca, kabukları soyulan nohutların dış yüzeyi fazla yumuşar ve normal süresinde pişirirken dağılır. Bu nedenle, nohutlarınızı 12 saatten fazla bekletmeyin.

Yapılışı:

Nohutları iki defa yıkayın. Sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayanlar için soyulan kabukların ayıklanmasında fayda var. Eğer kabukların görüntüsünden rahatsız olmuyorsanız kabukları ayıklamanıza gerek yok.

Soğanları küp küp doğrayın. Salçayı suyla karıştırın. Eğer sulandırmazsanız kızmış tencerede salça siz karıştırına kadar yanar.

Eğer etli nohut yemeği yapmak istiyorsanız, önce kuşbaşı ya da kıymayı yağda 1-2 dakika kavurun. Tencereye yağı koyup orta ateşte soğanları pembeleşinceye kadar karıştırın. Salçayı ekleyin ve ara vermeden karıştırmaya devam edin. 1 dakika kadar sonra nohutları ilave edin. 2 dakika karıştırarak hafifçe kavrulmalarını sağlayın.

Düdüklü tencere değil de normal tencere kullanacaksanız ilk 30 dakika yüksek ateşte, sonraki 30 dakika orta ateşte olmak üzere toplam 60 dakika pişirin. Pişme derecesini kontrol edin ve eğer damağınızda dağılıyorsa altını kapatıp hemen soğumaya bırakın. Hafif diriyse ve hemen servis yapmayacaksanız tencerenin kapağı hafif aralık soğumaya bırakabilirsiniz. Çünkü siz ocağı kapattıktan sonra yemek bir süre daha pişmeye devam edecektir.