Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Norveç'te Yenilikçi Bir Rüzgâr Türbini Test Aşamasına Geçiyor

Norveç'te test aşamasına geçmeye hazırlanan yenilikçi rüzgâr türbini, açık deniz rüzgâr enerjisi maliyetini yarıya indirebilecek bir tasarım sunuyor. Tasarımı sayesinde engelleri aşan bu türbin, verimli bir şekilde çalışarak yüksek enerji elde edebiliyor. Prototip testleri için Norveç'teki bir fiyort kıyısı seçilmiş durumda.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 02:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Norveç'te Yenilikçi Bir Rüzgâr Türbini Test Aşamasına Geçiyor

Açık Deniz Rüzgâr Enerjisi Maliyetini Yarıya İndirecek Yenilikçi Türbin

Açık deniz rüzgâr enerjisi maliyetini yarıya indirebilecek son derece yenilikçi bir türbin Norveç'te test aşamasına geçmeye hazırlanıyor. 19 m uzunluğunda, 30 kW gücünde ve tersine dönen dikey eksenli bu rüzgâr türbini, benzeri görülmemiş boyut ve güce ulaşabilecek bir tasarımın sadece ön prototipi konumunda.

Gelenekler Yıkılıyor: Yenilikçi Tasarım ile Engeller Aşılıyor

Geleneksel rüzgâr türbini konseptinin engelleri aşmak için geliştirilen bu yenilikçi tasarımda, tüm ağır jeneratör işleri suyun altında tutuluyor. Bu sayede türbinin alt kısmına sadece bir dizi demirleme işlemi yapılması gerekiyor. Tasarım noktasında da derin farklılıklar bulunan bu türbinde çift yön zıt kanatlara sahip ters dönüşlü dikey türbin bulunuyor.

Verimli ve Ölçeklenebilir: Yüksek Enerji Elde Edilebilir

Yenilikçi tasarımı sayesinde hava türbülansını minimum düzeyde etkileyen bu türbinler, birbirine çok daha yakın şekilde çalışabiliyor. Bu yöntemle hem alan, hem maliyet, hem de bakım alanında tasarruf sağlanırken, birim maliyet başına iki kat enerji elde edilebiliyor. Ayrıca, farklı malzemeler kullanılarak sistemin ölçeği 400 metreye kadar yükseltilebilir ve 40 MW'lık muazzam bir enerji elde edilebilir.

Prototip Testler Başlıyor

World Wide Wind, Norveç'in en büyük endüstriyel inşaat gruplarından biri olan AF Gruppen ile ortaklaşa küçük ölçekli bir prototipi test etmeye başlamak için anlaşma imzaladı. 19 metrelik prototip Norveç'teki bir fiyort kıyısında test edilecek. Firmanın planına göre, 2025'in başlarında 1,5 MW'lık başka bir sürümü test edilecek ve 2030'dan önce ticari ölçekte 24 MW'lık türbin piyasaya sürülecek.