
Oğuzlar'da 'İlk Namaz Çöreği' Geleneği
Çorum'un Oğuzlar ilçesinde sürdürülen ve asırlık bir geçmişe sahip olan "ilk namaz çöreği" geleneği, üç ayların gelişini simgeliyor. Her yıl Recep ve Şaban aylarında, Cuma namazı çıkışında cemaate ikram edilen çörekler, bölge halkı tarafından sevgi ve saygı ile hazırlanıyor.
Asırlık Bir Gelenek
Oğuzlar Belediye Başkanı Mustafa Cebeci, geleneklerinin yaklaşık 300 yıl önceye dayandığını ifade ederek, "Bu çöreğin esas amacı birlik ve beraberliğin, paylaşım ruhunun kuvvetlenmesine katkıda bulunmaktır. Komşulara ikram edilen çörekler, sevap kazanmayı da beraberinde getiriyor," dedi.
İmam Hatipten Açıklama
Oğuzlar'da imam hatiplik yapan Mustafa Gümüş ise, her yıl üç aylarda evlerde pişirilen çöreklerin cumalar günü camilere gönderildiğini belirtti. Gümüş, "Bu gelenek atalarımızdan bize miras kaldı. Her yıl bu güzel aylara hazırlık olarak Cuma günleri hanelerimizde mayalı ekmekler yaparız," dedi.
86 Yaşındaki Vatandaşın Paylaşımı
Cemaate dağıtılmak üzere evinde ekmek pişiren Fatma Sivrikaya (86), her sene üç ayların gelmesiyle hamur yoğurduğunu anlatarak, "Bu memlekete geldiğimden beri her yıl ilk namaz çöreği yapıp komşulara dağıtıyoruz. Allah rızası için yapıyoruz, çünkü büyüklerimizden öyle öğrendik," şeklinde konuştu.
Bu gelenek, Oğuzlar halkının dayanışma ve birlikteliğini güçlendirirken, aynı zamanda yeni nesillere aktarılması gereken bir kültür mirası niteliği taşıyor.
Çorum'un Oğuzlar ilçesinde üç ayların gelişini simgeleyen "ilk namaz çöreği" geleneği yaklaşık 3 asırdır sürdürülüyor.
Çorum'un Oğuzlar ilçesinde üç ayların gelişini simgeleyen "ilk namaz çöreği" geleneği yaklaşık 3 asırdır sürdürülüyor.