Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ortak Tapu Sahiplerine Yeni Düzenleme

Ortak tapusu bulunan vatandaşları yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Bazı vatandaşlar, tapularının kendilerine haber verilmeden satılmasından dolayı şikayetçi olurken, hükümetin bu konuda yeni bir adım atmaya hazırlandığı gündemde. Ortak tapu sahiplerinin bu durumdan etkilenmemesi için bilmesi gerekenler önemli bir hal aldı.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 11:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Ortak Tapu Sahiplerine Yeni Düzenleme

Ortak Tapu Sahiplerine Yeni Düzenleme

Ortak tapusu bulunan vatandaşları yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Bazı vatandaşlar, tapularının kendilerine haber verilmeden satılmasından dolayı şikayetçi olurken, hükümetin bu konuda yeni bir adım atmaya hazırlandığı gündemde.

Ortak tapu sahiplerinin bu durumdan etkilenmemesi için bilmesi gerekenler önemli bir hal aldı. Ortak tapu sahipleri, tapuların satılması veya üzerinde işlem yapılması gibi durumlar için daha önceden haberdar edilecekleri ve bu işlemlere onay vermeleri gerekecek.

Satış İptal Edilebilir Mi?

Bir hisseli tapuda hisse sahibi olanlar kendilerine düşen bölümlerin satışını yapmak isteyebilirler. Ama bu satış işlemi için çok farklı kurallar uygulanır. Müstakil bir tapuya sahip biri istediği gibi satış işlemini gerçekleştirebilir. Ancak iş müşterek tapuya geldiğinde bu işin rengi değişiyor. Müşterek tapu satışında şufa hakkı devreye giriyor. Şufa hakkı çok kapsamlı bir hak olduğu için bu hakka uymadan etmeden satış yapan kişiler, bedeli ağır sonuçlarla karşılaşabilir. Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.

Engel Yok

Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter’de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım / şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Dolayısıyla gayrimenkul üzerindeki hisseler / paylar başka birine satılmış olsa dahi diğer paydaşlar yeni pay sahibinden bu payları satın alabilecektir.

Hisseli Tapularda Değer Düşebilir

Hisseli tapu sahipleri payını diğer kişilere dilediği şekilde satabilecek olsa da diğer pay sahipleri satış bedelini ödemek suretiyle payları iade alabilecektir. Bu sebeple gayrimenkul üzerinde sahip olunan payların satışı zorlaşmakta ve olduğundan daha düşük meblağlar karşılığında satılabilmektedir.

Hangi Hallerde Hisseniz Düşebilir

Örneğin bir pay / hisse sahibi uzun yıllar boyunca kendi payına düşen emlak vergisi borcunu ödemiyor, ortak giderlere hiçbir şekilde katılmıyor olabilir. Böyle durumlarda mahkeme, diğer paydaşların (pay ve paydaş bakımından çoğunlukla) başvurmaları halinde ilgili kişinin paydaşlıktan çıkarılmasına karar verebilecektir. Satın alınan kısmın (ofis, daire, dükkan vb) gayrimenkulün belirli bir kısmı değil ana gayrimenkulün tamamına ait bir pay olduğu bilinmelidir.