
Oruç Reis Filyos Limanı'na Demirledi
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’deki ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayarak Filyos Limanı’na ulaştı. Bu önemli dönüm noktası, geminin Mavi Vatan’a geri dönüşünü simgeliyor.
Somali'deki Görev Süreci
Somali deniz sahasında sismik faaliyetlerini tamamlayan Oruç Reis, geçen yıl 4 Ekim’de Filyos Limanı'ndan yola çıkmıştı. Görev süresi 234 gün süren Oruç Reis, Somali'nin 3 ayrı deniz blokunda toplamda 4 bin 464 kilometrekarelik alanda üç boyutlu sismik veriler topladı ve bu görev 6 Haziran’da sona erdi.
Dönüş Yolculuğu
Mogadişu Limanı’nda yapılan uğurlama töreninin ardından, 15 Haziran’da yurda dönmek üzere yola çıkan Oruç Reis, Süveyş Kanalı’nı geçerek Akdeniz’e ulaştı. 2 Temmuz’da Çanakkale Boğazı’nı ve İstanbul Boğazı’nı geçerek Filyos Limanı’na vardı.
Donanmanın Eşlik Ettiği Yolculuk
Oruç Reis'in dönüş yolculuğuna Zağanos Paşa, Sancar Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi gibi destek gemileri eşlik etti. Ayrıca donanmadan TCG Giresun ve TCG Göksu fırkateynleri ile TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi de bu görevi destekledi.
Gelecek Hazırlıkları
Yaklaşık 9 aylık görevinin ardından Filyos'a yanaşan Oruç Reis, burada bakım ve onarımdan geçecek. Gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra, gemi yeni görevine hazır duruma getirilecek.
Yerli ve Milli Proje
Oruç Reis, 2017 yılında yerli ve milli imkanlarla inşa edilmiştir. Gemi, doğal kaynakların aranması ve kıta sahanlığı ile yer kabuğu araştırmalarında etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 34 metre yüksekliğinde olan Oruç Reis, deniz altında petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine yönelik iki ve üç boyutlu sismik araştırmalar gerçekleştirmektedir.
Somali'de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamladıktan sonra Mavi Vatan'a dönen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Filyos Limanı'na ulaştı.
Somali'de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamladıktan sonra Mavi Vatan'a dönen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Filyos Limanı'na ulaştı.