
OSTİM'li Öğrencilerin Başarısı
OSTİM Teknik Üniversitesi'nde eğitim gören BMB TECH takımı, tamamen yapay zeka destekli yazılımlarla geliştirdikleri "Kartalgöz İleri Görüş Sistemi" ile TEKNOFEST İstanbul’da birinci olarak dikkat çekti.
Projeyi Geliştiren Öğrenciler
Burak Vergi, Mustafa Mahmut Şen ve Bertan Uzar'dan oluşan takım, olumsuz hava koşullarında sürücülerin görüş mesafesinin azalmasıyla yaşanan kazaları önlemeyi amaçlayan bu sistemi hazırlayarak, 17-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenen TEKNOFEST finalinde yer aldı.
Sistem Nasıl Çalışıyor?
Danışmanları Murat Tunçel'in yönlendirmesiyle geliştirilen sistem, araç önüne yerleştirilen bir kamera ile görüntü alarak çalışıyor. Bu görüntüler, etkin bir yapay zeka kartı aracılığıyla işlenerek, anlık olarak sürücülere sunuluyor. Özellikle uzun yolculuklarda, yüksek ışık parlamalarına karşı sürücülerin güvenliğini sağlamayı hedefliyor.
Ödüller ve Gelecek Hedefleri
Sistem, Akıllı Ulaşım Yarışması kategorisinde birincilik ile birlikte "en iyi sunum" ödülüne de layık görüldü. Takım lideri Burak Vergi, başarıya giden yolun takım uyumu olduğunu belirtti. Ayrıca, geliştirdikleri ürünün patent başvurusunu yaptıklarını ve ticarileşebilecek bir ürün potansiyeli taşıdıklarını vurguladı.
Gelecek Projeler
Vergi, Türkiye'nin yapay zeka teknolojilerinde geri kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, akıllı ulaşım alanında çeşitli projeler geliştirmek istediklerini belirtti. Ürünlerini ticarileştirip, yurt dışında da pazara sunmak için çalışacaklarını ifade etti.
Ayrıca, projelerinde kendilerine destek veren ailelerine de teşekkür eden Vergi, hedeflerinin sadece yarışmalarla sınırlı olmadığını, aynı zamanda ticari ürün geliştirmek olduğunu belirtti.
OSTİM Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan BMB TECH takımı, sürücülerin olumsuz hava koşullarında görüş mesafesinin düşmesiyle yaşanan kazaları önlemek amacıyla geliştirdikleri "Kartalgöz İleri Görüş Sistemi" ile TEKNOFEST İstanbul'da derece elde etti.