
Özbekistan'ın DTÖ Üyelik Süreci İlerliyor
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, Özbekistan’ın örgüte üyelik müzakerelerinde sona yaklaşıldığını duyurdu. Bu gelişme, ülkenin uluslararası ticaret arenasındaki katılımını pekiştirecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in Açıklamaları
Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ile bir araya geldiği belirtildi. Görüşmede Mirziyoyev, ülkesinin DTÖ’ye üyelik sürecinin devam ettiğini ve bu süreçte olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti.
Ngozi Okonjo-Iweala’nın Yorumları
Ngozi Okonjo-Iweala, Özbekistan’ın DTÖ üyeliğinde ilerlemenin kendisini memnun ettiğini belirterek, "Gelecek yıl mart ayına kadar tüm süreçlerin eksiksiz tamamlanmasını umuyoruz ve Özbekistan'ın DTÖ'ye katılımını törenle kutlayacağız," şeklinde konuştu.
Müzakere Süreci ve Hedefler
Özbek yetkilileri, üyelik müzakerelerini yıl sonuna kadar tamamlayarak, Mart 2026da Kamerun’da gerçekleştirilecek DTÖ Bakanlar Konferansı’nda ülkenin örgüte katılmasını hedefliyor. Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, son üç ülke ile müzakerelerin sürdüğü vurgulandı.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev (sağda), Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak için bulunduğu New York’ta Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala (solda) ile bir araya gelerek ülkesinin DTÖ'ye üyelik sürecini görüştü.