Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Pakistan'da Protestolar: 4 Kişi Hayatını Kaybetti

Belucistan'daki protestolarda 4 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Olaya tepki gösteren sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler destek verdi.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 16:11
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 16:11

Pakistan'da Protestolar: 4 Kişi Hayatını Kaybetti

Pakistan'da Protestolar Patlak Verdi

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde, "insan hakları ihlalleri" iddialarıyla düzenlenen protestolar sırasında biri asker 4 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Protestolara Katılım ve Olayların Seyri

Dawn gazetesinin haberine göre, Beluç halkının haklarını savunan Belucistan Dayanışma Komitesi (BYC), bu konudaki hak ihlallerine dikkat çekmek için Gvadar şehrinde protesto düzenlemeye çağırdı. Eyaletin çeşitli bölgelerinden gelen göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Olayların yaşandığı Gvadar'da toplanan kalabalığı dağıtma girişiminde bulunan polis, göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Göstericiler ise polise taş ve sopa fırlattı. Çıkan olaylar sırasında 3 göstericinin yaşamını yitirdiği, 8 göstericinin yaralandığı belirtildi. Öte yandan, güvenlik güçleri olayla ilgili 20 kişiyi gözaltına aldı.

Ordu ve Sivil Toplum Tepkileri

Pakistan ordusundan yapılan bir açıklamada, olaylar sırasında bir askerin hayatını kaybettiği, 16 askerin ise yaralandığı ifade edildi. Açıklamada, şiddet eylemlerinin kabul edilemez olduğu vurgulanarak, sorumluların adalete teslim edileceği kaydedildi.

Bölgedeki Sivil Toplum Aktivizminin Sesleri

BYC lideri Mahrang Beluç, Beluç halkının hakları için verilen mücadelenin devam edeceğini belirterek, eyaletin yer altı ve yer üstü kaynaklarının korunacağını vurguladı. Beluç, yapılan saldırıları kınayarak, "Beluç halkının katilleri yakalanmalı ve adalete teslim edilmeli." ifadelerini kullandı. Ayrıca, gözaltına alınanların serbest bırakılması için oturma eylemi yapılacağını duyurdu.

Transport ve İş Yerleri Etkileniyor

Gvadar'daki protestolar sonucunda, söz konusu şehirle bağlantılı kara yollarında trafik akışı durdu. Gvadar ile birlikte, Mastung, Kalat, Noşki, Huzdar, Dalbandin, Avaran, Lasbela, Çagai, Nokundi, Turbat ve Pasni bölgelerindeki iş yerleri de kepenk kapatma eylemine katıldı.

Hükümetin Tepkisi

Belucistan İçişleri Bakanı Ziyaullah Langove, hükümetin görüşmelere açık olduğunu belirtti. Belucistan Hükümeti Sözcüsü Şahid Rind ise, Gvadar'daki gösterileri eyaletin huzurunu bozma girişimi olarak değerlendirdi ve BYC'yi görüşmeye davet etti, fakat grubun bu konuda istekli olmadığını ifade etti.

Siyasi Destek ve İtirazlar

Belucistan Milli Partisi-Mengal (BNP-M) ile Ulusal Parti, göstericilere yönelik müdahaleleri kınadı. BNP-M Başkan Vekili Sacid Tarin, protestolara katılacaklarını açıkladı. Ulusal Parti üyeleri ise Belucistan Başbakanı Sarfraz Bugti’yi mevcut istikrarsızlıktan sorumlu tuttu.