Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Perakende Zirvesi 2025: Geleceğin Ticareti

Perakende Zirvesi 2025'te sektör uzmanları, gelecekteki zorlukları ve çözümleri tartıştı.

Yayın Tarihi: 11.09.2025 14:41
Güncelleme Tarihi: 11.09.2025 14:41

Perakende Zirvesi 2025: Geleceğin Ticareti

Perakende Zirvesi 2025 Başladı

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen Perakende Zirvesi 2025, Haliç Kongre ve Fuar Merkezi'nde ikinci gününde önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı. Etkinliğin ana teması olan "Perakendede Ortak Güç, Ortak Gelecek" panelinde sektör temsilcileri, perakendeciliğin geleceğine dair kritik konuları ele aldı.

Güven Temelli Perakendecilik

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Perakendecilik Sektör Meclisi Başkanı Alp Önder Özpamukçu, yaptığı konuşmada perakende sektörünün güvene dayalı bir iş olduğunu vurguladı. Tüketici ile güven ilişkisini kurmanın en önemli görevleri olduğunu belirten Özpamukçu, bu güvenin iki temel ayağı olduğunu ifade etti:

  • Ürüne güven
  • Ürünün sağlıklı bir şekilde mağaza rafına ulaşması

Özpamukçu, "Perakendede kar marjlarının düşük olması nedeniyle büyük bir rekabet içinde mücadele veriyoruz. Bu zorlu şartlar altında, gıda enflasyonu ile başa çıkmakta zorlanıyoruz," dedi.

Tedarik Zinciri ve Teknoloji Vurgusu

Özpamukçu, tedarik zincirinin verimliliğine dikkat çekerek, maliyetlerin düşürülmesinin ancak etkili bir tedarik zinciri ile mümkün olabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zeka ve teknolojinin entegre edilmesi gerektiğinin altını çizdi:

"Sürdürülebilirliği sağlamak ve dünya ile rekabet edebilmek için bunları yapmalıyız."

Ortak Lojistik ve Kooperatifleşme İhtiyacı

TPF Başkanı Ömer Düzgün ise tedarik zincirinin genel ve yerel boyutlarını ele alarak, lojistik maliyetlerinin zincir marketler için bile bir yük oluşturduğunu, yerel marketlerin ise bu maliyetler yüzünden daha sıkıntılı bir süreç yaşadığını kaydetti:

"Yereldeki marketler, genellikle distribütörler üzerinden ürün almak zorunda kalıyor. Bu durum hem maliyetleri artırıyor hem de rekabeti engelliyor. Küçük çiftçiler ve KOBİ'lerin desteklenmesi büyük önem taşıyor," dedi.

Düzgün, ortak lojistik ve kooperatifleşme ile tedarik zincirinin kısaltılabileceğini, maliyetlerin düşürülebileceğini ve sürdürülebilirliğin artırılabileceğini belirtti.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen Perakende Zirvesi 2025, ikinci...

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen Perakende Zirvesi 2025, ikinci gününde de önemli konularla devam etti. TPF tarafından Haliç Kongre ve Fuar Merkezi'ndeki etkinlik çerçevesinde gerçekleştirilen moderatörlüğünü Didem Arslanoğlu'nun üstlendiği "Perakendede Ortak Güç, Ortak Gelecek" paneline, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Perakendecilik Sektör Meclisi Başkanı Alp Önder Özpamukçu (ortada) ve Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün (solda) konuşmacı olarak katıldı.