Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Rusya, Tahıl Anlaşması'na Dönme Şartlarını Açıkladı

Rusya'nın Tahıl Anlaşması'na dönme şartlarını açıkladığı belirtildi. Kremlin, anlaşmanın şu anda uygulanmadığını ve şartların yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 26.07.2023 01:09
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Rusya, Tahıl Anlaşması'na Dönme Şartlarını Açıkladı

Rusya, Tahıl Anlaşması'na Dönme Şartlarını Açıkladı

Kremlin'den yapılan açıklamada, 'Guterres'in mektubunda belirli bir eylem planı ve bu anlaşmanın Rusya'yı ilgilendiren bölümlerinin uygulanabileceğine yönelik ifadeler vardı. Ancak sona eren Tahıl Anlaşması'na dönmek şu an için imkansız. Çünkü anlaşma fiilen uygulanmadı. Ayrıca Başkan Putin, Rusya ile ilgili kısım uygulanırsa Rusya'nın bu anlaşmaya geri dönebileceğini açıkça ifade etmişti' denildi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da ülkesinin, Tahıl Anlaşması'nın yenilenmesi konusunda Türkiye'yle yakın çalıştığını, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e söyledi.

Rusya, tahıl anlaşmasına dönmek için 7 şartını açıkladı.

Ukrayna savaşının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) aracılığıyla 2022'de İstanbul'da imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresi 18 Temmuz'da doldu.

Daha önce 3 kez uzatılan anlaşmayı, Moskova cephesi bu kez uzatmadı. Rusya bunun yanında, Ukrayna limanlarından ayrılacak gemileri 'askeri gemi' statüsünde değerlendireceklerini söyleyerek, Rusya'sız bir çözümün önüne de geçmiş oldu.

Moskova, şartlarının yerine getirilmemesi durumunda anlaşmaya dönmeyeceğini söylüyor.

Kremlin, Batı ülkelerinin Rusya ile zirve düzenlememeleri için Afrika ülkelerine baskı yaptığını kaydetti. Rusya için tahıl anlaşmasına dönülmesinin şu anda mümkün olmadığını belirten Kremlin Sözcüsü Peskov, 'Çünkü anlaşma şartları uygulanmıyor' dedi. Peskov, tahıl anlaşmasına dönülmesi için anlaşma şartlarının uygulanması gerektiğine dikkat çekti.