
Sakarya'dan Gelen Yavru Boz Ayı Ormanya'da Rehabilitasyon Sürecine Alındı
Sakarya'da vatandaşlar tarafından bitkin halde bulunan boz ayı, Kocaeli'de bulunan Ormanya Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edilmeye başladı.
Hızla Müdahale Edildi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Sakarya'nın köylüleri tarafından bulunan yavru ayı, Avrupa'nın en büyük doğal yaşam parklarından biri olarak bilinen Ormanya'daki uzman ekibe teslim edildi.
Sakarya Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından merkeze getirilen ayı, veteriner hekimler tarafından muayene edildi. Yapılan incelemelerde, ayının iç kanaması ve enfeksiyonu olduğu belirlendi, 4 aylık olduğu düşünülüyor. İlk müdahalenin ardından, ayı özel rehabilitasyon alanına yerleştirildi.
Rehabilitasyon Süreci
Yaban hayata adaptasyon süreçleri çerçevesinde, uzman veterinerler ve yaban hayatı biyologları tarafından izlenen rehabilitasyon süreci, ayının insan teması olmadan sürdürülmektedir. Bu yaklaşım, doğal davranışlarının korunabilmesi amacıyla önem taşımaktadır.
Ayının barınma ünitesi, dış çevresel stres faktörlerine karşı korunacak şekilde tasarlanmış olup, doğal yaşam alanlarına benzer bir ortam sunmaktadır. Beslenme, izleme ve sağlık uygulamaları ise tamamen yaban hayatı rehabilitasyon standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmiştir.
Sağlık Durumu İyileşiyor
Tedavi sürecinde, boğaz ayısına sıvı takviyesi, beslenme desteği ve dinlenme programları uygulanmış, enfeksiyonunda azalma kaydedilmiştir. Ayının genel sağlık durumu ise olumlu yönde ilerleme göstermektedir.
Rehabilitasyon sürecinin başarıyla tamamlanması halinde, boz ayının doğal yaşam alanına dönüşü için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde gerekli işlemler yapılacaktır.
Sakarya'da vatandaşlar tarafından bitkin halde bulunan boz ayı, Kocaeli'deki Ormanya Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi ediliyor.
Sakarya'da vatandaşlar tarafından bitkin halde bulunan boz ayı, Kocaeli'deki Ormanya Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi ediliyor.