
Sakarya'da Güneş Enerji Santrali Başarıları
Sakarya'da, şehirlerarası otobüs terminalinin çatısında kurulan Güneş Enerji Santrali (GES), sadece 20 gün içinde 40 ton karbondioksit emisyonunu önlemeyi başardı.
Projenin Detayları
Sakarya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen bu girişim, 11 Haziran itibarıyla tam kapasite ile elektrik üretmeye başladı. Proje, Büyükşehir'in kendi kaynaklarıyla finanse edildi ve günlük olarak 4,5 megavat-saat elektrik üretimi sağlandı.
20 günlük süreçte toplamda 1428 panel aracılığıyla 85 megavat-saat elektrik üretildi ve bu sayede 40 tonluk karbondioksit salınımı önlendi. Ayrıca, proje kapsamında 34 ton kömür tasarrufu sağlandı ve 56 ağaçtan elde edilen oksijenin doğaya kazandırıldığı belirtildi.
Başkanın Vurgu Yaptığı Hedefler
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, kamuoyuna duyurduğu projede, yıllık 4 milyon 500 bin liralık elektrik tasarrufu elde edilmesi ve yaklaşık 983 bin kilovat elektrik üretimi hedeflendiğini dile getirdi.
Geleceğe Yönelik Vizyon
Açıklamada, "2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda hayata geçirilen Terminal Çatı GES Projesi, Sakarya’nın yenilenebilir enerji vizyonunun somut göstergesidir. Artık terminal binasının elektrik ihtiyacının tamamı güneş enerjisinden karşılanmakta, böylece yılda 473,54 ton karbondioksit emisyonunun önüne geçilmesi hedeflenmektedir. GES projesi yalnızca enerji üretiminde değil, temiz ve dirençli şehirler hedefimize de katkı sağlamaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak sürdürülebilir geleceğe katkı sağlayan her projeyi desteklemeye devam edeceğiz." ifadeleri yer aldı.
Sakarya'da şehirlerarası otobüs terminalinin çatısında devreye alınan Güneş Enerji Santrali ile 20 günde 40 tonluk karbondioksit emisyonunu önledi.
Sakarya'da şehirlerarası otobüs terminalinin çatısında devreye alınan Güneş Enerji Santrali ile 20 günde 40 tonluk karbondioksit emisyonunu önledi.