
Sakarya'da Yerli Feromon İle Kahverengi Kokarca Mücadelesi
Sakarya'da akademisyenlerin ürettiği yerli feromon, bitkilerle tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca ile mücadelede kullanılacak.
Bu istilacı türün zararlarını önlemek amacıyla Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknokent'te, Kimya Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Zengin liderliğinde Prof. Dr. Mustafa Arslan, Prof. Dr. Mustafa Küçükislamoğlu, Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Oğuz Karabay ve Prof. Dr. Mehmet Köroğlu tarafından, aynı türdeki canlıların iletişiminde kullandıkları kimyasal salgı olan 'feromon' üretildi.
'TutSAK' Feromonunun Tanıtımı
Tanıtım toplantısı, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Burada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü'nden Doç. Dr. Kibar Ak, kahverengi kokarcanın tarımsal zararları ve 'TutSAK' feromonu hakkında bilgi verdi.
Vali Rahmi Doğan ve Projeye Destek
Programda konuşan Sakarya Valisi Rahmi Doğan, fındık gibi ekonomik değeri yüksek ürünlerde haşeratla mücadelenin önemine değinerek, "Bunun yöntemlerini bulmuş olmak bizim için gurur verici. Üniversitemizi ve hocalarımızı tebrik ediyorum," dedi. Doğan, bu ürünle mücadelenin destekleneceğini ve sorunun kısa sürede çözüleceğine inandığını belirtti.
Siyasi Destek ve Beklentiler
AK Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık, projeye katkı sağlayan akademisyenlere teşekkür ederek, "Bakanlığımız, tarım müdürlüklerimiz bu konuyla yakından ilgileniyor. Umuyorum ki bu yerli ürünle topraklarımızı ve ülkemizi haşereden kısa sürede temizleyeceğiz," ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Yusuf Alemdar'ın Vurgusu
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, kahverengi kokarcanın yok edilmesi için akademisyenlerle sürekli iletişimde kaldıklarını ve tarımda üretime destek verdiklerini söyledi. Alemdar, "Birlikte mücadele edersek hem şehrimizi hem de ülkemizi kurtarmış oluruz," dedi.
Fermonun Özellikleri ve Etkisi
Prof. Dr. Mustafa Zengin, 'TutSAK' feromonunun üretim süreci, özellikleri ve istilacı türü üzerindeki etkileri hakkında detaylar verdi.
Sakarya'da akademisyenlerin ürettiği yerli feromon, bitkilere ve tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarcayla mücadelede kullanılacak. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "TutSAK" feromonun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Sakarya'da akademisyenlerin ürettiği yerli feromon, bitkilere ve tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarcayla mücadelede kullanılacak. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "TutSAK" feromonun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.