Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sigortasız Çalışanlar İçin Emeklilik Kapısı Açıldı!

Sigortasız çalışanlar için emeklilik kapısı açıldı! Sigortasız çalışanlar, hizmet davası açarak emeklilik haklarını elde edebilirler. İşe başlangıç tarihini talep etme, arabulucuya başvurma ve emeklilik tarihini öne çekme gibi seçenekler mevcuttur. Staj ve çıraklık sigortalıları da erken emeklilik hakkına sahip olacaklar.

Yayın Tarihi: 08.08.2023 18:57
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Sigortasız Çalışanlar İçin Emeklilik Kapısı Açıldı!

Sigortasız Çalışanlar İçin Emeklilik Kapısı Açıldı!

Sigorta girişi yapılmayan veya geç yapılmış olan çalışanlar için emeklilik formülü açıklandı. Sigortasız çalışan herkes, emeklilik hakkını elde etmek için hizmet davası açma imkanına sahip. Bu dava sayesinde kıdem tazminatı, ücret, ihbar ve diğer haklar ortaya çıkacak ve çalışanlar verdikleri emeğin karşılığını alacaklar.

Çalıştığı Halde Sigorta Girişi Yapılmayanlara Dikkat!

Çalıştığı halde sigorta girişi yapılmamış veya geç yapılmış olanlar için EYT müjdesi geldi. Bu durumdaki kişiler öncelikle işe başlangıç tarihlerini iş yerlerinden talep edebilecekler. Eğer bu talep olumsuz yanıtlanırsa hizmet davası açma hakkına sahip olacaklar.

Arabulucuya Başvurabilirsiniz

Hizmet davası açma yanı sıra mesai ücreti, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve benzeri konularda mahkemelere başvurmak da mümkündür. Ancak, hem hizmet davası hem de alacaklar için iki ayrı dava açılması gerekecektir. 2018 yılında hayata geçen yeni uygulama ile işçilik alacakları olanlar önce arabulucuya gitmelidir.

Emeklilik Tarihi Öne Çekilebiliyor

Sigortasız çalışanlar için iş kanununda bazı maddeler bulunmaktadır. İş kanununa göre sigortasız çalıştığı döneme ait belgelemeye başvuru yapanlar emeklilik tarihini öne çekme hakkına sahip olabilirler. Aynı zamanda 1999 öncesinde iş hayatına başlayan kişiler de EYT kapsamına girebilirler.

Staj ve Çıraklık Sigortalılarına da Erken Emeklilik

EYT kapsamında en çok mağdur olanlar stajyer ve çıraklık sigortası mağdurlarıdır. Yeni uygulama sayesinde staj ve çıraklık sigortasının varlığını belgeleyen herkes erken emeklilik hakkına sahip olacak. Emeğinin karşılığını almak için çalışmış olan herkes emeklilik hayallerine bir adım daha yaklaşacaklar.