
Sosyal Güvenlikte Gizli Fırsat: Çift Maaş ve Üç Maaş Alma Şansı!
Çift maaş fırsatıyla sosyal güvenlik mevzuatında hak sahipleri ek gelir imkanı elde ediyor. Belirli şartları sağlayan emekliler ve emekli yakınları çift hatta üç maaş alma olanağından yararlanabilirler. Türkiye'de sosyal güvenlik mevzuatı, belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanımaktadır. Bazı durumlarda ise kriterleri sağlayanlar üç maaş alma imkanından yararlanabilmektedir. Bu fırsattan haberdar olmayan birçok kişi, potansiyel ek gelir avantajını kaçırmaktadır.
Ölüm Maaşı Alma Şartları
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, bir sigortalı vefat ettiğinde, eşi ister çalışsın ister emekli olsun ölüm maaşı almaya hak kazanır. Eşlerden biri vefat ettiğinde, sağ kalan eşe maaş bağlanır ve bu durumda cinsiyet farkı gözetilmemektedir. Eşlerden birinin maaş alabilmesi için, vefat eden eşin sigortalılık süresi uygunsa, geliri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanır. Eşin emekli olması veya çalışıyor olması fark etmez, her iki durumda da eşin maaşı alınabilir. Ancak çalışma veya emeklilik durumu, alınacak maaşın oranını etkiler.
Maaş Hesaplama
Çalışmayan veya emekli olmayan kişi, vefat eden eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışan veya emekli olan kişi, ölen eşinin maaşının yüzde 50'sini alır. Maaş alma şartlarını karşılayan çocuklar varsa, ödenecek para belli oranlarda pay edilir. Ölüm aylığı alan hak sahiplerinin aylık tutarı, hisseleri oranında hesaplanır. Hem emekli aylığı hem de eşinden maaş alan bir kişiye alt sınır aylığı düzenlemesi kapsamında en az 11 bin 250 lira verilebilir.
Üç Maaş Alma İmkanı
Bazı istisnai durumlarda 3 maaş alma durumu mümkün olabilmektedir. Kadın emekli olduktan sonra çalışıyor ve eşinin de maaşını alıyorsa 3 ayrı maaş alabilme olanağı bulunmaktadır. Ancak bunun için kurumdan alınacak onayların da mevcut olması gerekmektedir. Emekli bir kadın ilk maaşını kendi emekliliğinden alır, ikinci maaşını vefat eden eşinden dolayı alır ve üçüncü maaş da eğer babası memur emeklisi ise ve vefat etmişse babasının maaşı olarak ödenir.