
Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. Yılı
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Srebrenitsa soykırımının 30. yılı münasebetiyle yapılan anma töreninde, bir daha asla böyle bir trajedinin yaşanmaması gerektiği mesajını verdi.
Avrupa'nın Sorumluluğu
AP Genel Kurul oturumunun açılışı, 1992-1995 yıllarında Bosna-Hersek’te meydana gelen ve "Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi" olarak nitelenen Srebrenitsa soykırımına odaklandı. Metsola, burada binlerce Bosnalı Müslümanın katledildiğini, kaybolduğunu ve zorla evlerinden edildiğini hatırlatarak, “Srebrenitsa'nın bir daha asla yaşanmaması” gerektiğinin altını çizdi.
Gazze'deki Durum
Birçok milletvekili, Avrupa'nın Srebrenitsa soykırımını önleme konusundaki başarısızlığına dikkat çekti. Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu'ndan Slovenyalı milletvekili Matjaz Nemec, "Bugün Avrupa yine bilmezden geliyor. İnsanlık tarihi kitaplarına kanla hangi Filistin kasabasının adının yazılması gerekecek ki, sözden eyleme geçebilelim?" şeklinde konuştu.
Yaşanan Başarısızlıklar ve Gazze
Yeşiller grubundan Hollandalı AP Milletvekili Tineke Strik de, "Bu başarısızlıktan ders çıkarma sorumluluğumuz var ve bu nedenle Gazze'de devam eden soykırımı önlemeliyiz." dedi. Avrupa’nın tarihi hatalarından ders alması ve günümüzde benzer trajedilerin önlenmesi için çaba göstermesi gerektiğine vurgu yapıldı.
AP Genel Kurul oturumu, Bosna Hersek'te 1992-1995'teki savaşta yaşanan ve "Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'nın ardından görülen en büyük insanlık trajedisi" olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının 30. yıl anma töreniyle başladı.