Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

STM, Yeni Çok Maksatlı Destek Gemisini Tanıttı

STM, Çok Maksatlı Destek Gemisi MRSS'yi Malezya'da tanıttı, askeri ve insani görevler için tasarlandı.

Yayın Tarihi: 20.05.2025 13:34
Güncelleme Tarihi: 20.05.2025 13:34

STM, Yeni Çok Maksatlı Destek Gemisini Tanıttı

STM, Çok Maksatlı Destek Gemisi'ni İlk Kez Tanıttı

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz: "MRSS, yalnızca askeri operasyonlarda değil, insani yardımdan tahliyeye kadar çok yönlü görevlerde yer alacak"

Türk savunma sanayisinin önemli oyuncularından biri olan STM, yerli imkanlarla geliştirdiği Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) tasarımını, Malezya'da gerçekleştirilen Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı'nda tanıttı.

STM mühendisleri tarafından özgün bir şekilde tasarlanan MRSS platformu, hem askeri hem de insani operasyonlarda kullanılabilen çok sayıda yetenek sunuyor.

Şirketin açıklamasına göre, zırhlı birlik taşımacılığından kriz alanlarında hastane gemisi görevine kadar geniş bir görev yelpazesi sunan gemi, gelişmiş helikopter operasyonları ve arama-kurtarma görevleri için de uygun olarak tasarlandı.

Özgür Güleryüz, MRSS platformunun Malezya Kraliyet Donanması'nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirildiğini belirterek, "Bu yeni nesil destek gemisiyle hem muharebe alanlarında hem de afet bölgelerinde görev almak mümkün. MRSS, uzun süreli operasyonlara yönelik maliyet etkin bir çözüm sunuyor" dedi.

Güleryüz, ayrıca STM'nin daha önce Portekiz, Ukrayna, Pakistan ve Malezya için platform inşa ettiğini hatırlatarak, "Bu gemi, Malezya ile yürüttüğümüz LMS Batch-2 programı kapsamındaki iş birliğimizin güçlü bir devamıdır" ifadesini kullandı.

Çok Amaçlı Kullanım Sağlayacak

Tam boyu 153 metre ve 9700 ton deplasman kapasitesine sahip olan Çok Maksatlı Destek Gemisi, 500 kişilik amfibi personel kapasitesi sunuyor. Platform, 14 ana muharebe tankı ve 9 amfibi aracı taşıyabilirken, aynı anda 2 adet 15 tonluk helikopterin iniş ve kalkış yapmasına olanak tanıyor. MRSS’nin menzili 8000 deniz mili, denizde kalma süresi ise 30 gün olarak belirlenmiştir.

MRSS; amfibi harekatlar, denizde lojistik destek, komuta-kontrol ve keşif faaliyetleri gibi askeri görevlerin yanı sıra, tahliye, tıbbi destek, insani yardım, helikopter operasyonları ve arama-kurtarma gibi savaş dışı askeri görevlerde de kullanılabilecek. Gemide bulunan modern tıbbi destek birimleri, kriz anlarında tam donanımlı bir hastane olarak hizmet verebilir.

STM tarafından açıklanan teknik verilere göre, MRSS üzerinde 1 adet 76 mm baş topu, 4 adet 12,7 mm uzaktan kumandalı silah sistemi ve 2 adet chaff/IR decoy lançeri bulunuyor. Gemi ayrıca 2 adet hızlı çıkarma botu (LCM) ve RHIB platformlarıyla donatılmıştır.

Yeni Nesil Mühendislik Gücüyle İhracat Potansiyeli

STM, MRSS platformu sayesinde Türk savunma sanayisinin mühendislik kapasitesini yeni pazarlara taşımayı hedefliyor. Malezya ile başlatılan bu tasarım süreci, gelecekte dost ve müttefik ülkelere yapılacak ihracatlarla genişletilmesi planlanan bir gemi ailesinin ilk adımı olarak görülüyor. Malezya Kraliyet Donanması'nın ileriki yıllarda MRSS sınıfında bir gemiye ihtiyacı bulunuyor. STM de bu ihtiyaca yönelik yenilikçi ve milli bir tasarım sunmuş oluyor.

Türk savunma sanayisinin denizcilik alanındaki öncü şirketlerinden STM, yerli imkanlarla...

Türk savunma sanayisinin denizcilik alanındaki öncü şirketlerinden STM, yerli imkanlarla geliştirdiği Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) tasarımını ilk kez Malezya’da düzenlenen Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA 2025) tanıttı.

Türk savunma sanayisinin denizcilik alanındaki öncü şirketlerinden STM, yerli imkanlarla...

Türk savunma sanayisinin denizcilik alanındaki öncü şirketlerinden STM, yerli imkanlarla geliştirdiği Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) tasarımını ilk kez Malezya’da düzenlenen Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA 2025) tanıttı.