
Kurtuluş Yolu: Anıza Ekim Yöntemi
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, kuraklığın tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek çiftçilere anıza ekim önerisinde bulundu.
Kuraklığın Ciddiyeti
Prof. Dr. Orta, son yıllarda dünya genelinde kuraklığın daha da şiddetlendiğini vurgulayarak, bu durumun geleneksel tarım uygulamalarını gözden geçirmeyi zorunlu kıldığını ifade etti.
Toprak İşleme Alışkanlıkları
Çiftçilerin toprak işlemesini minimum düzeye indirmelerini isteyen Orta, "Toprağı sürmek yapısını bozuyor ve su kayıplarına neden oluyor" dedi.
Anıza Ekim Yönteminin Faydaları
Anıza ekim yöntemi ile toprak verimliliğinin artırılabileceğini dile getiren Orta, "Haziran ve Temmuz'da hasat edilen buğday tarlalarına, hardal ve baklagil gibi örtü bitkileri eklenmeli" açıklamasında bulundu.
Bu uygulamanın, toprak karıştırılmadığı için su kayıplarını azalttığını ve toprağın organik madde miktarını artırdığını belirtti. O yüzden çiftçilerin anıza ekim yöntemine yönelmelerinin önemini vurguladı.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, şiddetli kuraklığın tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek üreticilere "anıza ekim" yöntemini benimsemeleri çağrısında bulundu.