
TBMM Heyeti Lahey'de UNRWA Sunumu İçin Toplandı
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarına yönelik kısıtlamalarının hukuki sonuçlarını değerlendiriyor. Bu kapsamda Türkiye'nin hukuk heyeti, Hollanda'nın Lahey kentine geldi.
Heyette Kimler Var?
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel, TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile birlikte UAD'deki duruşmalara katılmak üzere Lahey'e ulaştılar.
UNRWA’nın Önemi ve Hukuki Çerçeve
Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın, İsrail'in BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) yasaklamasına dair bugün UAD'de sözlü bir sunum yapacaklarını bildirdi.
"UNRWA'nın Filistinli mültecilere sağladığı hizmetler hayati önem taşımaktadır" diyen Yüksel, İsrail'in 28 Ekim 2024 tarihinde çıkardığı yasalarının UNRWA'nın faaliyetlerini durdurma girişiminde bulunduğunu kaydetti.
İnsani Kriz Derinleşiyor
İsrail'in gerçekleştirdiği kısıtlamaların Gazze'deki insani krizi daha da derinleştirdiğine dikkat çeken Yüksel, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne göre 15 Nisan'dan itibaren 417 yardım çalışanının hayatını kaybettiğini söyledi.
Uluslararası Toplumun Rolü
Yüksel, UAD'nin vereceği danışma görüşünün, UNRWA'nın Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs dahil işgal altındaki tüm Filistin bölgelerinde çalışma ve hizmet sunma yetkisinin uluslararası hukuk çerçevesinde kesin bir şekilde teyit edileceğini belirtti. "UNRWA'nın meşruiyeti, hiçbir ülkenin tek taraflı eylemiyle ortadan kaldırılamaz" dedi.
Ayrıca, danışma görüşünün, UNRWA'ya finansman kesintisi yapan ülkelerin tutumlarını tekrar gözden geçirmelerine neden olabileceğini aktararak, "UNRWA'nın hukuki statüsünün UAD tarafından onaylanması, uluslararası destek seviyesini artıracak, İsrail'in UNRWA'ya yönelik karalama kampanyasının etkisini azaltacaktır." ifadelerini kullandı.
Gelecekteki Önlemler ve Sorumluluk
Yüksel, Gazze'de kaosun, anarşinin ve kitlesel katliamların devam edeceğini vurgulayarak, Türkiye olarak UAD'nin vereceği danışma görüşünün hukuki, tarihi ve ahlaki bir sorumluluk olduğuna inandıklarını belirtti. Ayrıca, bu yeni danışma görüşünün diğerlerinden farklı olarak bağlayıcı bir nitelik taşıyabileceğini ekledi.
Uluslararası Adalet Divanının (UAD), İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarına yönelik kısıtlamalarının hukuki sonuçlarını değerlendiren danışma görüşü duruşmalarında Türkiye'nin sunumu için TBMM hukuk heyeti Hollanda'ya geldi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel (ortada), UAD'deki duruşmalara katılmak ve temaslarda bulunmak üzere, Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel (solda) ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan (sağda) ile Hollanda'nın idari başkenti Lahey'e ulaştı.