Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik

TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik, tutanak hizmetlerinin parlamentoların tarihiyle paralel olduğunu vurguladı. Stenograf olabilmek için üniversite mezuniyeti ve KPSS şartları gerektiğini belirten Çevik, Tutanak Bilgi Sistemi Projesi'nin yapay zeka kullanımını açıkladı.

Yayın Tarihi: 23.10.2023 16:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik

TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik

TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik, TBMM'de Tutanak Hizmetleri Başkanlığı olarak toplamda 99 stenografın görev yaptığını açıkladı. Kendisinin de tutanak hizmetlerinin ilk kadın başkanı olduğunu belirten Çevik, tutanak hizmetlerinin parlamentoların tarihiyle paralel olduğunu vurguladı. Çevik, stenograf olabilmek için üniversitelerin hukuk, iktisat, işletme gibi bölümlerinden mezun olanların KPSS'de yeterli puanı alması gerektiğini söyledi. Stenograf yardımcısı adaylarının dakikada 200 hece yazabilme yeteneğine sahip olması gerektiğini belirten Çevik, stenografların sadece Meclis'te çalıştığını kaydetti.

Tutanak Bilgi Sistemi Projesi

TBMM'nin TÜBİTAK ile yürüttüğü Tutanak Bilgi Sistemi Projesi'nin devreye girmesi halinde yapay zekanın milletvekillerinin konuşmalarını yazıya dökebileceğini ifade eden Çevik, projenin yaklaşık 1,5 yıldır yürütüldüğünü belirtti. Çevik, yapay zekanın tartışmalı oturumlarda konuşmaları algılamasının mümkün olmadığını ve bu durumda stenografların devreye gireceğini söyledi.