
TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan'ın Açıklamaları
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, küresel ekonomideki dalgalanmaların para politikası üzerinde yarattığı zorlukları vurguladı. Karahan, sıkı parasal duruşun devam edeceğini belirtti ve bu durumun risk yönetiminde önemli bir araç olduğunu ifade etti.
Dezenflasyon Süreci ve İç Dinamikler
Karahan, Türkiye'nin son iki yıl içinde bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini belirtti. İç dinamikler ve dalgalı küresel ortamın etkisiyle şekillenen bu sürecin temel bileşenleri arasında ılımlı talep, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentelerindeki iyileşmelerin bulunduğunu ifade etti.
Ticaret ve Yatırım Potansiyeli
Karahan, iç talebin yavaşladığını ve cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 6’sından yüzde 1'in altına düştüğünü açıkladı. Bunun yanı sıra, Türk lirası varlıklarına olan ilginin arttığını ve bunun da liranın değer kazanmasına yol açtığını vurguladı.
Enflasyon Beklentileri ve Gelecek Hedefler
Hatice Karahan, enflasyonun Mayıs 2024 tarihine kadar yüzde 75 seviyesinden, Mart 2025'te ise yüzde 38.1'e düşmesini beklediklerini dile getirdi. Ayrıca, yıllık enflasyonun son 10 aydır art arda düştüğünü ve fiyat baskılarında belirgin bir yavaşlama görüldüğünü söyledi.
Küresel Politikalar ve Türkiye'nin Durumu
Türkiye’nin, dış şoklara karşı daha iyi bir konumda olduğunu belirten Karahan, cari açığın düşükseviyelerde kaldığını ve dış borç çevirme oranının belirgin şekilde iyileştiğini belirtti. Bu durumun, Türkiye'nin dış ticaret açısından daha dayanıklı hale geldiğini gösterdiğini ifade etti.
Son olarak, Karahan, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye yönelik tarifelerinin en düşük seviyede olduğunu ve Türkiye'nin ABD pazarındaki potansiyel kazancının korunması gerektiğini vurgulayarak, küresel ticaret politikalarının Türkiye'nin cari dengesi üzerindeki etkilerinin sınırlı olacağını belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan (sol 2), Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda "Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri" başlıklı oturumda konuştu.