Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tekstil Sektöründe Kriz: İplik Üreten Fabrikaların Çoğu Kapandı

Tekstil sektöründe kapasite düşüşü ve maliyet artışı nedeniyle birçok iplik fabrikası kapanırken, uluslararası pazarlarda da kayıplar yaşanıyor. Türkiye'nin tekstil ve hammaddeleri ihracatı düşerken, pamuk piyasası da etkileniyor. Sektör temsilcileri, devletten acil destek bekliyor.

Yayın Tarihi: 03.10.2023 17:10
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Tekstil Sektöründe Kriz: İplik Üreten Fabrikaların Çoğu Kapandı

İplik Üreten Fabrikaların Çoğu Kapandı

Ekonomik kriz tekstil sektörünü de vurdu. Tekstil sektöründe kapasite yüzde 30’lara düşerken fabrikalar da peşi sıra kapanıyor. Vergi zamları ve yüksek döviz kurları nedeniyle maliyetler artarken, alım gücü ise düştü.

Uluslararası Pazarlarda Kayıplar

Enflasyon nedeniyle taleplerin de azaldığı tekstil sektörü, uluslararası pazarlarda elde ettiği kazanımları büyük ölçüde Endonezya, Türkmenistan, Özbekistan, Bangladeş ve Çin'e kaptırdı.

Çözüm İçin Acil Destek Bekleniyor

Türkiye'de iplik üreten fabrikaların çoğunun kapandığını belirten Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, hükümetten acil destek paketi beklediklerini dile getirdi.

İhracat Düşüşü

Türkiye'nin tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 9,5 düşüş gösterdi. ATHİB'in ihracatı ise yüzde 23,8 azaldı.

Pamuğun Durumu

İplik fabrikalarının üretim yapamaması pamuk piyasasını da etkiledi. Türk pamuğu dünyanın en ucuz pamuğu haline geldi.

İthal Ürüne Bağımlılık Uyarısı

Pamuk üretiminde yaşanan değişimler ve diğer ülkelerin teşvikleri, Türkiye'yi ithal ürüne bağımlı hale getirebilir. Sektör temsilcileri, devletten acil destek talep ediyor.