Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye, Çin ile Nükleer Enerji Anlaşması İçin Görüşmeler Yapıyor

Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Çin ile nükleer enerji anlaşması için görüşmeler yapıyor. Anlaşma sağlanması halinde Çin, Türkiye'nin üçüncü nükleer enerji santralini inşa edecek. Türkiye, enerji ithalatının maliyetini düşürme çabaları kapsamında nükleer enerjiye önem veriyor. Nihai hedef, nükleer enerjiden elektrik üretim kapasitesini 20 gigawatt'a çıkarmak ve bunun için küçük modüler reaktörlerden ek bir kapasiteye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 15.09.2023 11:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye, Çin ile Nükleer Enerji Anlaşması İçin Görüşmeler Yapıyor

Dün düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Çinli bir şirketle uzun zamandır görüşüyoruz. Böylece boşlukları doldurabileceğiz ve nükleer enerji programı için Çin ile yakında bir anlaşmaya varabileceğiz” dedi.

Anlaşma sağlanırsa Çin, Türkiye’nin üçüncü nükleer enerji santralini inşa edecek.

Bloomberg’in aktardığına göre, Türkiye nükleeri geçen yıl 80 milyar doların biraz altında olan enerji ithalatının maliyetini düşürme çabalarının önemli bir ayağı olarak görüyor.

Akkuyu Santrali Birkaç Yıl İçinde Tam Faaliyete Geçecek

Bayraktar, nihai hedefin nükleer enerjiden elektrik üretim kapasitesini 20 gigawatt’a, yani Akkuyu santralinin birkaç yıl içinde tam olarak faaliyete geçtiğinde üretebileceğinin yaklaşık dört katına çıkarmak olduğunu söylüyor.

Bakan, bu hedefe ulaşmak için Türkiye’nin SMR olarak bilinen küçük modüler reaktörlerden muhtemelen 5 GW’lık ek bir kapasiteye ihtiyaç duyacağını söyledi.