Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye İhracat Rakamları Açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ağustos ayı ihracat rakamları, otomotiv endüstrisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyon gibi sektörlerin öne çıktığını göstermektedir. Ağustos ayında en fazla ihracat artışı gemi, yat ve hizmetlerinde kaydedilmiştir. Almanya, ABD ve Birleşik Krallık en fazla ihracat yapılan ülkeler olmuştur. İstanbul, Kocaeli ve Bursa ise en fazla dış satım gerçekleştirilen iller arasında yer almaktadır. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı, ağustos ayındaki ihracat performansını değerlendirerek ihracatçılara tebriklerini iletmektedir. Ayrıca, küresel ekonomideki gelişmelerin de dikkatle takip edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Yayın Tarihi: 04.09.2023 16:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye İhracat Rakamları Açıklandı

TİM Verilerine Göre Ağustos Ayı İhracat Rakamları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen ay 2 milyar 738 milyon dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisini, 2 milyar 665 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 674 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti. Ağustos ayında en fazla ihracat artışı yüzde 293,3 ile gemi, yat ve hizmetlerinde kaydedildi. Türkiye'nin toplam ihracatının geçen ay yüzde 81,9'unu gerçekleştiren sanayi grubunda yüzde 0,3 azalışla 15 milyar 204 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Söz konusu dönemde toplam ihracatın yüzde 15,4'ünü oluşturan tarım grubunda yüzde 3,4'lük yükselişle 2 milyar 854 milyon dolarlık, toplam ihracattan yüzde 2,7 pay alan madencilik grubunda yüzde 16,2 azalışla 496 milyon 750 bin dolarlık dış satım gerçekleşti.

En Fazla İhracat Yapılan Ülkeler ve İller

En fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler Almanya, ABD ve Birleşik Krallık oldu. İller bazında bakıldığında ise en fazla dış satım İstanbul, Kocaeli ve Bursa şeklinde sıralandı. Ağustosta 1.472 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değeri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artışla 1,41 dolara yükseldi. Parite farkı geçen ay ihracata 715 milyon dolar katkı yaptı.

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı'ndan Değerlendirme

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Temmuz ayındaki başarılı ihracat performansımızı sürdürerek ağustos ayında da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 artışla da 927 milyon 832 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Ağustos ayında ulaştığımız bu ihracat rakamıyla birlikte en fazla ihracat gerçekleştiren 5. il olduk, 2023 Ocak-Ağustos döneminde ise 6,5 milyar dolar bandını aştık. Deprem felaketi başta olmak üzere pek çok zorluğa rağmen şehrimiz ve ülkemiz için değer oluşturan, azimle çalışan tüm ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Küresel Ekonomideki Gelişmeler

Yükseliş trendine giren Gaziantep ihracatının devam ettirilebilmesi için yurt içindeki gelişmeler kadar küresel ekonomideki gelişmelerin de dikkatle okunması gerektiğini vurgulayan Başkan Yıldırım, “Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere birçok ihracat pazarında artan yavaşlama sinyalleri var. Bu da dış talebin devamlılığı açısından risk taşıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in ihracatı düşüş eğiliminde. Analistlere göre hiçbir yavaşlama işaretinin görülmediği tek bölge Orta Doğu Bölge dünyanın diğer bölgelerinin hız kaybettiği bir dönemde önemli bir talep kaynağı olmaya devam ediyor. Öte yandan BRICS birliği, genişleme kararı aldı ve dolara alternatif ortak para birimi oluşturmayı münazara ediyor. Dünya nüfusunun yüzde 41’i birlik ülkelerinde yaşıyor ve dünya ekonomisinin yüzde 31,5'ini oluşturuyor. Dolayısıyla Gaziantep ve ülke olarak gelecek stratejilerimizi küresel gelişmelerden bağımsız oluşturamayız. Biz de bu noktada Gaziantep Ticaret Odası olarak ihracatçılarımıza, üyelerimize projelerimiz ve hizmetlerimizle destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.