Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'deki Siber Suçlular Rus Göçmen Hackerlarla İş Birliği Yapıyor

Türkiye'deki siber suçlular, Rus göçmen hackerlarla iş birliği yaparak on milyonlarca çalınmış kişisel kimlik bilgisini dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanıyor. Siber suçluların sofistike teknikler kullanması ve verilerin tazeliği, Türk polisi ve güvenlik araştırmacılarını soruşturma yapmaya sevk ediyor.

Yayın Tarihi: 11.09.2023 15:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Türkiye'deki Siber Suçlular Rus Göçmen Hackerlarla İş Birliği Yapıyor

Siber Suç Dünyasında Yeni Bir Evrim

Siber suç dünyası belki de türünün tek örneği olan bir evrim geçiriyor. Financial Times’ın özel haberine göre Türkiye'deki siber suçlular, on milyonlarca yeni çalınmış kişisel kimlik bilgilerini dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanmak için Rus “göçmen” bilgisayar korsanlarıyla iş birliği yapmaya başladı.

Türkiye'deki Göçmen Hacker Dönemi

Birçoğu eğitimli yazılım mühendisi olan binlerce kişi, Rus devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaş için askere alınma emri vermesinin ardından geçtiğimiz Eylül ayında Rusya'dan Türkiye'ye kaçtı. Türk polisi ve güvenlik araştırmacıları, bu kişilerden bazılarının geçimlerini sağlamak için nispeten düşük seviyeli çevrimiçi dolandırıcılık ve sahtekarlığa yöneldiler.

Suçluların Güç Birleştirmesi

FT’ye göre bu kişiler tespit edilmekten kaçınmak, kazançlarını aklamak ve dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlardan topladıkları kimlik bilgilerini Avrupa pazarına satmak için Türkiye’deki siber suç dünyasıyla güçlerini birleştirdi.

Siber Suçluların Sofistike Teknikleri

FT’nin iki polis memuruna dayandırdığı haberine göre son zamanlarda faaliyetlerde görülen artışın Türk polisini soruşturma yapmaya sevk ettiğini, ancak suçluların tespit edilmekten kaçınmak için sofistike çevrimiçi teknikler kullandığını söyledi.

Verilerin Değeri

Güvenlik araştırmacıları tarafından Underground Cloud of Logs olarak adlandırılan pazar yerinde, on milyonlarca çalıntı kredi kartı, şifre ve giriş bilgileriyle dolup taştığı belirtiliyor. Kötü amaçlı yazılım olan Redline'ın topladığı veriler, insanların tarayıcılarında bulunan çerezleri veya kişisel olarak tanımlanabilir küçük kod parçalarını da çalmasıyla siber suçlulara büyük bir avantaj sağlıyor.

Verilerin Tazeliği

Şifre ticaretinin yeni olmadığı belirtilirken, Türkiye'deki önemli nokta ise verilerin yeni ve canlı olması. Yüzlerce Telegram grubunun düşük bir ücret karşılığında yeni kazınmış verilere erişim sağladığı ifade ediliyor.