
Turist Rehberleri Birliği'nden Acentelere İhtiyaç Duyulan Sigorta Uyarısı
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Tanrıdağlı, acentelerin rehberlerini sigortalı çalıştırmalarının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Tanrıdağlı, ‘Acentelerle rehberlerimiz, günübirlik turlar için ya da konaklamalı paket turlar için hizmet sözleşmesi imzalıyorlar. Bu durumda, rehberin her türlü ihtimale karşı sigortalanması tamamen acentelerin sorumluluğundadır.’ ifadesini kullandı.
Rehberler Arasında Sigorta Sorunu
TÜRBE'ye bağlı 13 oda ve 15 bin üye bulunurken, bu sayının yaklaşık 10 bini aktif olarak görev yapmaktadır. Ancak, Tanrıdağlı, rehberlerin büyük bir kısmının sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmadığını vurguladı. ‘Bir rehber çalıştığı acente tarafından sigortalanmalıdır. Yapılması gereken yasal bir zorunluluktur.’ dedi.
İşbirliği ve Çözüm Arayışı
Tanrıdağlı, ilgili kurumlarla iş birliğine hazır olduklarını, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra, turizm paydaşlarının bu konuyu ele alması gerektiğini belirtti.
Uluslararası Gelişmelerin Turizme Etkisi
İran ile İsrail arasındaki çatışmaların turizm sektöründe olumsuz etkilere yol açabileceğine değinerek, özellikle doğu bölgelerinde yoğunlaşan İranlı turistlerin bu durumdan etkilendiğini ifade etti. ‘Bu çatışma, yurt dışından gelecek diğer turistlerde de kaygılara sebep olabilir.’ dedi.
Denetim Yetkisi ve Önlemler
Tanrıdağlı, meslek odalarına denetim yetkisi verildiğini ve bu yetkinin uygulanması konusunda gereken denetimlerin yapılacağını vurguladı. ‘TUREB'in denetim yetkisi vardır ve bu görev karşılıklı saygı ve özveri ile yürütülmelidir.’ diyerek konuyu sonlandırdı.
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanlığına üç ay önce seçilen Abdulkadir Tanrıdağlı, AA muhabirine, bu yıl turizmin 2024'e göre çok daha iyi olmasını umduklarını söyleyerek konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanlığına üç ay önce seçilen Abdulkadir Tanrıdağlı, AA muhabirine, bu yıl turizmin 2024'e göre çok daha iyi olmasını umduklarını söyleyerek konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.