Türkiye ve Özbekistan'dan Önemli Katılımcılar
Özbekistan'ın tarihi şehri Semerkand'da gerçekleştirilen Türk Dünyası Şehircilik Kurultayı, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından düzenlendi. Açılışa, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Özbekistan İnşaat Bakanı Şerzad Hidayatov, milletvekilleri Osman Mesten ve İlyas Topsakal, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı İlyas Demirci, Semerkand Valisi Adiz Babayev ve Semerkand Başkonsolosu Salih Caner ve diğer birçok yetkili katılım sağladı.
Kurultayın Amacı ve Önemi
Vali Babayev, açılış sırasında yapılan konuşmada, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesindeki kuruluşların işbirliğini artırma hedeflerine değindi. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği'nin bu bağlamda önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Bu tür oturumların Türk dünyasındaki inşaat ve şehircilik sektörünü geliştireceğine inandığını ifade etti.
Genel Başkan İlyas Demirci, birliğin mühendislik ve mimarlık alanındaki projeleri, yayınları ve uluslararası sempozyumlar ile Türk dünyasında işbirlikleri geliştirdiğini vurguladı. Demirci ayrıca, Türk Dünyası Şehircilik Kurultayı sayesinde ticaret hacminin artırılarak ekonomik entegrasyonun güçlendirileceğini ve ortak kalkınma işbirliklerinin teşvik edileceğini kaydetti.
Özbekistan'ın İnşaat Sektöründeki Reformlar
Özbekistan İnşaat Bakanı Hidayatov, ülkesinin inşaat ve şehircilik alanında yapılan reformlarından bahsederek, Türk mühendis ve mimarların projelerdeki katkısını hatırlattı. Türk iş insanlarını ülkesindeki bu sektöre yatırım yapmaya davet etti.
Aksakallar Konseyi'nin Mesajları
TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, şehir imar etmenin geleceği inşa etmek olduğu konusunda vurgu yaptı. Yıldırım, "Şehir bir milletin kimliğidir, medeniyetidir; dolayısıyla şehircilikte ulusal kimliği yansıtan projeler geliştirilmelidir," dedi. Ayrıca, Türk dünyasının tarihi boyunca inşa edilen şehirlerin önemine değindi.
Ekonomik İşbirliğinin Önemi
Yıldırım, TDT'nin ekonomik açıdan dünyanın 10. büyük gücü olduğunu belirterek, üye ülkelerin toplam dış ticaretinin büyük bir kısmının üçüncü ülkelerle yapıldığına dikkat çekti. Orta vadede 45 milyar dolarlık ticaretin artırılması gerektiğini vurguladı.
Kurultay Süreci ve Oturumlar
22 Şubat'a kadar devam edecek olan kurultayda çevre koruma, yeşil ekonomi, şehircilik ve turizm gibi konularda önemli oturumlar yapılacak. Katılımcılar arasında iş görüşmeleri de gerçekleştirilecek.
Özbekistan'ın tarihi kenti Semerkant'ta Türk Dünyası Şehircilik Kurultayı düzenlendi. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından düzenlenen kurultayın açılışına katılan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, burada konuşma yaptı.
Özbekistan'ın tarihi kenti Semerkant'ta Türk Dünyası Şehircilik Kurultayı düzenlendi. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından düzenlenen kurultayın açılışına katılan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, burada konuşma yaptı.