
Türk Eximbank Hesapları TBMM KİT Komisyonu'nda Görüşüldü
Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank), 2021 ve 2022 yılı hesaplarını Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda görüştü. Genel Müdür Ali Güney, bankanın bilanço büyüme oranının 2024'te bir önceki yıla göre %43,09 olduğunu ifade etti. Nisan 2025 itibarıyla bankanın bilançosunun ilk defa 1 trilyon liranın üzerine çıktığını duyurdu.
İhracatçılara Sağlanan Destekler
Güney, sunumunda Türkiye'deki mal ve hizmet ihracatı yapan firmaları desteklediklerini vurguladı. İhracatçı firmalara finansal anlamda destek sağlamanın temel amaçları olduğunu belirtti. Ayrıca, Türk Eximbank'ın Türkiye'deki nakdi ihracat kredilerinin %33,4'ünü sağladığını kaydetti.
Türk Eximbank’ın bilançosundaki kredilerin oranı %91,5 olup, bu oran bankanın misyonunu yansıtmaktadır. Güney, aktif büyüklüğü açısından Türkiye bankacılık sektöründe 10. sırada olan Türk Eximbank’ın, kredi büyüklüğü bakımından ise 9. sırada yer aldığını belirtti.
Hedef Kitle: KOBİ'ler
Türk Eximbank, son yıllarda ihracatçı firma sayısını artırmaya önem veriyor. Nisan sonu itibarıyla Eximbank imkanlarından faydalanan firma sayısı 18 bin 383'e ulaştı ve bunların %83'ü KOBİ'lerden oluşmaktadır. KOBİ'lerin krediye erişiminde güvence sıkıntılarına dikkat çeken Güney, İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) ile bu sorunu aşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Sürdürülebilirlik ve Yeni Uygulamalar
Sürdürülebilirlik temasının önemine değinen Güney, Türk Eximbank'ın teminat çeşitlendirmesi üzerine yeni uygulamalara gittiğini de ekledi. Osman Çelik, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ve Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı, ihracatçılara destek sağlamak için öz kaynak, uluslararası piyasalardan elde edilen kaynaklar ve sigorta enstrümanlarını kullandıklarının altını çizdi.
Gelecek Vizyonu
Ticaret Bakan Yardımcısı ve Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgür Volkan Ağar ise, yeni pazar ve ürün çeşitlendirmesi için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. İhracatçıların ihtiyaçlarına göre araçların sürekli olarak geliştirileceğini söyledi. Komisyon toplantısında Türk Eximbank'ın 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin hesapları açıklandı.
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Türk Eximbank'ın 2021 ve 2022 yılı hesapları görüşüldü. Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) Genel Müdürü Ali Güney (sol 3), komisyona katıldı.
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Türk Eximbank'ın 2021 ve 2022 yılı hesapları görüşüldü. Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) Genel Müdürü Ali Güney (sol 3), komisyona katıldı.