
Türkçe Yabancı Dil Sınavlarında Eşitlik İçin İşbirliği Protokolü
Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Türk Dil Kurumu (TDK) özel gereksinimli bireylerin "yabancı dil olarak Türkçe" sınavlarında eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlamak amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.
Protokolün Amaçları ve İçeriği
YEE’den gelen bilgilendirmeye göre, imzalanan protokolle özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarının gözetildiği, erişilebilir ve sürdürülebilir sınav uygulamalarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.
İmzalar Tarihi Binada atıldı
Protokol, YEE'nin Ulus’taki tarihi binasında gerçekleştirildi ve YEE Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, MEB Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy ve TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert tarafından imzalandı.
Yabancı Dil Sınavlarında Kapsayıcı Yaklaşım
YEE Başkanı Aliy, Yunus Emre Enstitüsü olarak 23-25 Haziran tarihlerinde Ankara’da düzenleyecekleri çalıştay hakkında bilgi vererek, dil sınavlarında erişilebilirlik, eşitlik ve kapsayıcılık ilkelerinin artırılmasının önemine vurgu yaptı. "Dil öğretimi ve becerilerin ölçülmesi süreçlerinde bu ilkeleri gözetiyoruz," dedi.
MEB Bakan Yardımcısından Destek
MEB Bakan Yardımcısı Ökten, bu tür çalışmaların Türkçenin bir dünya dili olarak temsil edilmesi açısından önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Türkçenin kimliğimiz olduğunu vurgulayarak, Türk Dil Kurumu ve öteki paydaşlarla birlikte daha kapsamlı çalışmalara imza atmayı hedeflediklerini belirtti.
TDK ve ÖSYM’den İşbirliği Vurgusu
TDK Başkanı Mert, paydaşlarla ilişkilerin geliştirilmesinin önemini aktardı ve Türk Dil Kurumu'nun bilgi birikimini paylaşmaya hazır olduklarını dile getirdi. ÖSYM Başkanı Ersoy ise, yürütülecek çalıştayın devlet işbirliğini göstereceğini belirterek, özel gereksinimli öğrenciler için daha fazla sınav düzenleyen bir yapıda olduklarını aktardı.
Geçmişteki Başarılar ve Gelecek Hedefleri
Aliy, 2024 yılında İstanbul’da düzenlenecek bir konferans ile önemli bir bilgi birikimi elde ettiklerini ve bu bilginin Türkiye’ye taşınacağını iletti. ÖSYM’in geçmişte 300 bin üzerinde adayı sınavlara tabi tuttuğunu dile getirerek, bu tür çalışmaların süregelen işbirlikleri ile daha etkili hale geleceğini ve Türkçenin doğru kullanılmasını sağlamak için çabalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ve Türk Dil Kurumu, (TDK) özel gereksinimli bireylerin "yabancı dil olarak Türkçe" sınavlarında eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlamak amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.
Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ve Türk Dil Kurumu, (TDK) özel gereksinimli bireylerin "yabancı dil olarak Türkçe" sınavlarında eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlamak amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.