
Türkiye'de Depozito Yönetim Sistemi ile Yılda 25 Milyar Atık Toplanacak
Türkiye Çevre Ajansı'nın başkanı Ferhat Pirinççi, Türkiye'nin yıllık atık miktarının 25 milyarı geçtiğini belirterek, "Bu, oldukça ciddi bir rakam. Avrupa'nın birkaç ülkesiyle toplandığında bu miktar daha az oluyor," dedi.
Geri Dönüşüm Hedefleri
Pirinççi, Erenler ilçesindeki atık toplama merkezinde yaptığı açıklamada, DOA markasının Depozito Yönetim Sistemi olduğunu ve bu sistem aracılığıyla Türkiye'de üretilen şişelerin geri dönüşüme kazandırılacağını ifade etti.
Sistemin İşleyişi
Atık şişelerin çöpe gitmek yerine hammadde olarak değerlendirileceğini ifade eden Pirinççi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yönetilen bu sistemin yerli ve milli teknoloji ile hayata geçirildiğini belirtti. Ayrıca, vatandaşların şişeleri sisteme getirmelerinin, hem doğaya katkı sağlayacakları hem de teşvik bedeli kazanacakları anlamına geldiğini vurguladı.
Uygulamanın Yaygınlaştırılması
Pilot il olarak seçilen Sakarya'daki uygulamanın, yakın zamanda 7 bölgede ve akabinde Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirten Pirinççi, geri dönüşüm oranının artırılmasıyla çevreye olumlu bir etki sağlanacağını ifade etti.
Teşvikler ve Kullanım Kolaylığı
Akıllı telefon uygulaması DOA üzerinden sistemin kullanılabileceğini söyleyen Pirinççi, makinelerden atılan çöp türlerine göre vatandaşların hesaba teşvik bedeli yatırıldığını aktardı. Bu teşviklerin marketlerde harcanabileceğini veya sosyal paylaşımlar ile aktarılabileceğini belirtti.
Pirinççi, "Böylece hem doğayı koruyorlar hem de bütçelerine katkıda bulunuyorlar," diyerek doğanın korunmasının önemine vurgu yaptı.
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, Sakarya'nın Erenler ilçesindeki atık toplama merkezinde incelemelerde bulundu. Pirinççi, burada AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, Sakarya'nın Erenler ilçesindeki atık toplama merkezinde incelemelerde bulundu. Pirinççi, burada AA muhabirine açıklamalarda bulundu.