Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin Suriye'deki Yüksek Öğretimi Yeniden İnşa Sürecindeki Rolü

Suriye'de yüksek öğretim alanındaki sorunlar ve Türkiye'nin desteğiyle yeniden inşa süreci hakkında bilgiler.

Yayın Tarihi: 24.05.2025 13:25
Güncelleme Tarihi: 24.05.2025 13:25

Türkiye'nin Suriye'deki Yüksek Öğretimi Yeniden İnşa Sürecindeki Rolü

Suriye'nin Yüksek Öğretiminde Yeniden İnşa Süreci

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği (AYBİR) Başkanı Ebubekir Ceylan, Suriye'ye yaptığı ziyarette yüksek öğretimin durumu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Ceylan, Türk-Suriye Üniversitesi'nin kurulabileceğini duyurdu.

Yüksek Öğretimde Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Ceylan, ziyareti sırasında 2011 yılından itibaren süregelen iç savaşın eğitim üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. "Eğitimini yarıda kesmiş binlerce öğrenci var. Bunların yeniden Suriye'ye dönmesi gerekiyor," dedi.

Yurt Dışı Akreditasyon İhtiyacı

Suriye yüksek öğretiminin, yurt dışı akreditasyonlarına acil ihtiyaç duyduğunu belirten Ceylan, Türkiye'nin bu konuda destek sunabileceğini ifade etti. "Suriye üzerindeki yaptırımların kaldırılması durumunda Türkiye ile işbirlikleri ile akreditasyon süreçleri hızlanabilir," şeklinde konuştu.

Öğrenci ve Akademisyen Değişimleri

Ceylan, Suriye ile Türkiye arasında öğrenci değişim programları ile akademik işbirliklerinin güçlendirilmesi gerektiğini de belirtti. Ayrıca, Türk öğrencilere Suriye'de Arapça kursları verilmesi ihtimalleri üzerine de düşüncelerini paylaştı.

Türk-Suriye Üniversitesi Kuruluyor

Ceylan, Türk-Suriye Üniversitesi'nin kurulması konusunun gündemde olduğunu ve bu konuda olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade etti. "YÖK Başkanımız ve rektörler de bu konuyu görüşmek üzere ziyaret ettiler," dedi.

Suriyeli Öğrencilerin Durumu

Türkiye'de eğitim alan Suriyelilerin, Suriye'ye döndüklerinde yaşadıkları denklik ve geçiş problemlerinin çözülmesi gerektiğini vurgulayan Ceylan, "Bu öğrencilerin akademik kariyerlerine Suriye'de devam etmeleri için destek sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Suriye'ye Verdiği Destek

Ceylan, Suriyelilerin Türkiye'nin yeniden inşa sürecine dair farkındalıklarının yüksek olduğunu belirtti. Görüştüğü kişilerin Türkiye'ye duyduğu minnet duygusunu ve eğitim alanındaki beklentilerini aktardı.

Osmanlı Araştırmaları Merkezi Talebi

Şam Üniversitesi'nden gelen talepler arasında Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açılması ve Osmanlı Araştırmaları Merkezi kurulması bulunuyor. Ceylan, bu taleplerin Türkiye'nin kolayca gerçekleştirebileceği destekler olduğunun altını çizdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar...

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği (AYBİR) Başkanı Ebubekir Ceylan, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.