
Yılmaz, ODTÜ Yapay Zeka Yüksek Lisans Programı Açılışında Konuştu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Yapay Zeka Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada Türkiye'nin teknoloji üretimi konusundaki iddialarını vurguladı. Yılmaz, "Türkiye, bu büyük dönüşümde izleyici olamaz. İddiamız, kendi teknolojisini üreten, yöneten, uygulayan ve ihraç eden ülkeler arasında yer almaktır." ifadelerini kullandı.
ODTÜ ve Yandex İşbirliği
Yılmaz, ODTÜ'nün köklü akademik birikimi ile Yandex'in teknoloji ve eğitim yetkinliklerini bir araya getiren programın önemli bir işbirliği adımı olduğunu belirtti. Bu programın genç mühendislerin bilgiyle donanmış, özgüvenli bireyler olarak yetişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
İnsana Yatırımın Önemi
Yılmaz, bilgiye dayalı kalkınmanın en önemli ayağının insan olduğunu vurgulayarak, "Kalkınmanın hedefi insan olduğu gibi en etkili vasıtası da insandır." dedi. Yapay zekanın sağlık, ekonomi ve sosyal bilimler gibi birçok alanda etkili olduğunu dile getiren Yılmaz, bu dönüşümün birçok yapıyı yeniden şekillendirdiğini kaydetti.
Yapay Zeka ve Ekonomi
Global ölçekte yapay zekanın ekonomik etkilerinin büyük olduğunu belirten Yılmaz, 2030 yılına kadar dünya ekonomisine 15,7 trilyon dolarlık katkı sağlayacağı öngörüsünde bulundu. "Çin ekonomisi büyüklüğünde bir etkiden bahsediyoruz" diyerek bu dönüşümde ülkeler arasındaki rekabetin önemine değindi.
Eğitim ve Fırsat Eşitliği
Türkiye’nin ilk Ulusal Yapay Zeka Stratejisinin en önemli önceliğinin nitelikli insan kaynağını güçlendirmek olduğunu belirten Yılmaz, üniversiteler ve sanayi arasında işbirliğinin altını çizdi. Yılmaz, "Yapay zeka ekosistemini büyütmek istiyorsak, nitelikli insan kaynağını merkeze almamız şart" diyerek işbirliğinin önemini vurguladı.
Yılmaz, yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinde insana yapılan yatırımın kritik olduğunu ifade ederek, "Unutmamalıyız ki, yapay zeka sistemlerini kodlayan da yöneten de hala insandır" diye konuştu.
Gelecek Vizyonu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ODTÜ ve Yandex gibi kuruluşların işbirliği içinde hizmet vermesinin öğrencilere büyük fırsatlar sunduğunu dile getirerek, yapay zeka ekosisteminin sürekli gelişimi için akademi, özel sektör ve kamu arasında işbirliğinin gerekli olduğunu belirtti. Yılmaz, katkılarından dolayı projeye destek sunan tüm paydaşlara teşekkür etti.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Yandex Türkiye işbirliğinde, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı bünyesinde Yapay Zeka Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı açıldı. ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen program ile gerçekleşen açılışa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz (ortada), ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil (sağda), ile Yandex Türkiye Genel Müdürü Alexander Popovskiy de katıldı.