
Türkiye'nin Endonezya ile Dini İşbirliği Gelişmeleri
Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Talip Küçükcan, Endonezya Din İşleri Bakanı Prof. Dr. Nasaruddin Umar ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Dini İşbirliği İmkanları Ele Alındı
Görüşmede, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Endonezya Din Bakanlığı arasında varılan mutabakat ile iki ülke arasında dini işbirliğinin artırılması konuları ele alındı. Küçükcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto arasındaki görüşmelere atıfta bulunarak, diplomatik ilişkilerin 75. yılında ikili ilişkilerin gelişerek ivme kazandığını ifade etti.
Türk Kültür Merkezi Açılışı
Küçükcan, Cakarta'da Türk Kültür Merkezi açma planlarına değinerek, bu merkezin Türk-İslam kültürünü yansıtacağını ve Türkçe öğretimi yapılacağını belirtti. Her gün 30 bin kişinin ziyaret ettiği Cakarta İstiklal Camisi bünyesinde bir kültürel merkez kurulmasının önemine vurgu yaptı.
Eğitim Fırsatları ve İşbirliği Konuları
Endonezya'nın tahsis edeceği bir arazi ile Türkiye'nin Cakarta'da bir eğitim kampüsü kurabilme olasılığından bahseden Küçükcan, bu eğitim kampüsünde imam hatip lisesi modelinin hayata geçirileceğini aktardı. Ayrıca İslamofobi ve Müslüman azınlıkların haklarının korunmasına yönelik işbirliklerinin önemine de dikkat çekildi.
Umar'dan Yapıcı Yanıtlar
Bakan Umar, Türk Kültür Merkezi'nin kurulmasına olumlu yaklaşırken, Türkiye ile işbirliğinin etkili olacağına inandığını belirtti. Ayrıca, Temmuz ayında Türkiye'ye resmi bir ziyaret planladığını ifade etti.
Bu görüşmeler, Türkiye ve Endonezya'nın dini alandaki işbirliğini güçlendirmeyi ve iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmeyi amaçlamaktadır.
Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Talip Küçükcan (sol 2), Endonezya Din İşleri Bakanı Prof. Dr. Nasaruddin Umar (sağ 2) ile bir araya geldi.
Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi Talip Küçükcan (sol 2), Endonezya Din İşleri Bakanı Prof. Dr. Nasaruddin Umar (sağ 2) ile bir araya geldi.