
Türkiye ve Malezya İşbirliği ile Katılım Finansı Güçleniyor
Malezya Uluslararası İslami Finans Merkezi (MIFC) Liderlik Konseyi Başkanı Tan Sri Azman Mokhtar, Türkiye’nin bölgesel ve küresel önemi üzerine vurgularda bulundu. "Türkiye ve Malezya, dünyanın daha fazla yön ve netlik aradığı bir dönemde birlikte çalışabilir ve bu ilişkileri güçlendirmeye devam etmelidir,” dedi.
Katılım Finansın Geleceği Türkiye-Malezya İş Forumu
Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi ile MIFC işbirliği ile düzenlenen "Katılım Finansın Geleceği Türkiye-Malezya İş Forumu"nda, düzenleyici ve denetleyici kurumların üst düzey yöneticileriyle İslami bankacılık, sermaye piyasaları ve tekafül konularında 20’nin üzerinde finans temsilcisi Türkiye’de bir araya geldi.
Yatırım Olanakları ve İslami Finansın Büyümesi
Forumda, İstanbul Finans Merkezi'nin tanıtımı, kamu kurumları ve sektör işbirliğinin artırılması, ayrıca birebir görüşmelerle yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi konuları ele alındı. İslami finans sektörü son yıllarda önemli bir alternatif model olarak öne çıkmış, özellikle Körfez, Güneydoğu Asya ve Afrika bölgelerinde etkisini artırmıştır.
Türkiye'nin Katılım Finansındaki Rolü
Türkiye, katılım bankacılığındaki payını 2024 itibarıyla yüzde 8,5’e yükseltmeyi planlamakta ve bu oranın birkaç yıl içinde çift hanelere çıkması beklenmektedir. Katılım sigortacılığı, sukuk ihracı ve faizsiz finans ürünlerinin çeşitlendirilmesi gibi girişimler, Türkiye’nin bölgesel İslami finans merkezi olma hedefini desteklemektedir.
Güçlü Ticaret İlişkileri
Tan Sri Azman Mokhtar, Türkiye ve Malezya arasındaki ticaretin 5 milyar doları aştığını ifade ederek, bunun daha da artırılabileceğinin altını çizdi. İki ülke arasındaki ekonomik ve finansal ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
İslami Finansın Sosyal Adaletle Büyüme Potansiyeli
Mokhtar, İslami finans sisteminin sosyal adalet ilkelerine dayandığını belirttiği konuşmasında, sistemin, küresel finans sistemine kıyasla çok daha hızlı büyüme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’deki vakıf ve zekât geleneği gibi unsurların da bu sistemin parçası olduğunu sözlerine ekledi.
Malezya Uluslararası İslami Finans Merkezi (MIFC) Liderlik Konseyi (MLC) Başkanı Tan Sri Azman Mokhtar, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.