Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye ve Sudan Yeniden İmar Sürecini Görüştü

Sudan, Türkiye'nin yeniden imar sürecindeki rolünü ele aldı; Büyükelçi Yıldız ve Cabir görüşmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 06.08.2025 23:57
Güncelleme Tarihi: 06.08.2025 23:57

Türkiye ve Sudan Yeniden İmar Sürecini Görüştü

Türkiye ve Sudan Yeniden İmar Sürecini Görüştü

Sudan Egemenlik Konseyi Üyesi İbrahim Cabir, Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Fatih Yıldız ile Sudan'ın yeniden imar sürecine dair önemli bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı Detayları

Cabir, başkent Hartum'dan dönmüş olan Büyükelçi Yıldız ile Port Sudan'daki ofisinde bir araya geldi. Eş zamanlı olarak Hartum Eyaletini Hazırlama Ulusal Komitesi'nin başkanlığını da yürüten Cabir, Türkiye'nin Sudan'a sağladığı destekleri övdü.

Çatışmaların Etkisi

Sudan'daki ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların yarattığı yıkıma vurgu yapan Cabir, ülkenin yeniden imar sürecinde katettikleri mesafeleri aktardı. Bu bağlamda, İbrahim Cabir, Türk iş insanları ve müteahhitlerinin, Sudan hükümetinin önceliklerine göre her türlü iş birliğine açık olduğunu belirtti.

Sudan'daki Çatışmaların Süregeldiği Gerçeği

15 Nisan 2023'ten bu yana devam eden ordu ve HDK arasındaki çatışmalar, Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, dünyanın en büyük yerinden edilme krizine yol açtı. Ülke, sağlık, eğitim ve ekonomik alanlarda ciddi bir yıkımla karşı karşıya kaldı. Çatışmalar sonucunda 11 milyondan fazla insan yerinden edilirken, yaklaşık 4 milyon kişi komşu ülkelere geçmek zorunda kaldı.

Başkent Hartum'un kontrolü, 20 Mayıs itibarıyla Sudan ordusu tarafından sağlanırken, HDK'nın batıya yöneldiği bildirildi. Şiddetli çatışmalar, başkent Hartum ve çevresinde ağır hasarlara yol açmıştır.

Sudan Egemenlik Konseyi Üyesi İbrahim Cabir (sağda), Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Fatih Yıldız...

Sudan Egemenlik Konseyi Üyesi İbrahim Cabir (sağda), Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Fatih Yıldız (solda) ile Türkiye'nin Sudan'ın yeniden imar sürecindeki rolünü görüştü. Cabir, başkent Hartum'dan yeni dönen Büyükelçi Yıldız ile Port Sudan'daki ofisinde bir araya geldi.