
Ultra İşlenmiş Gıdaların Zihinsel Sağlık Üzerindeki Etkisi
Ultra işlenmiş gıdaların yaygın tüketimi uzun süredir obezite, kalp hastalığı, felç, hipertansiyon ve tip 2 diyabet gibi çeşitli hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Yeni bir çalışma ise bunları depresyon ve diğer zihinsel hastalıklarla ilişkilendirdi.
Araştırmacılar tarafından hazırlanan 21 sayfalık rapor, sadece üç haftalık beslenme değişikliğinden sonra bile depresyon belirtilerinde iyileşme olduğunu gösterdi.
Abur Cubur Tüketimi Zihni Etkiliyor
Ultra işlenmiş gıdaların zihinsel sağlık üzerindeki etkilerinin ne kadar geniş kapsamlı olduğunu incelemek için ekip, abur cubur tüketiminin kişisel olarak bildirilen sıklığına ve bunun tüm zihinsel sağlık semptomları ve ayrıca zihinsel refahın toplamı ile olan ilişkisine baktı. Sık abur cubur tüketimiyle zihinsel sağlığın keskin bir şekilde azaldığı görüldü.
Uzmanlar abur cubur tüketimi sıklığının, uyum sağlama ve bilişe dayanıklılık da dahil olmak üzere zihinsel işlevin tüm boyutlarını etkilediği konusunda uyardı.
Risk 3 Kat Artıyor
Ultra işlenmiş gıdaları günde birkaç kez tüketenlerin, nadiren veya hiç tüketmeyenlere kıyasla ciddi zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılığı üç kat daha fazla. Araştırmaya göre genç yetişkinler onları daha sık tüketirken, bu tür beslenmenin tüm yaş grupları üzerinde benzer bir etkisi var. Abur cubur tüketiminin artmasıyla iştahın düzenlenmesi, üzüntü, sıkıntı ve umutsuzluk hisleri, istenmeyen düşünceler, öfke gibi düşünce ve duyguları kontrol etmede yaşanan zorluklar artmaya başlıyor.
Filipinler, ABD ve Birleşik Krallık'taki katılımcılar en yüksek abur cubur tüketimini bildirirken, Mısır, Fas ve Venezuela'da bu sayı oldukça düşük.