Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

UNICEF: 'Afetler 6 yılda 43,1 milyon çocuğu yerinden etti'

UNICEF, hava koşullarına bağlı afetler nedeniyle 6 yılda 43,1 milyon çocuğun ülke içinde yerinden edildiğini açıkladı. Raporda, sel, fırtına, kuraklık ve orman yangınları gibi hava koşullarından kaynaklanan felaketler nedeniyle 6 yılda 44 ülkede, 43,1 milyon çocuğun ülke içinde yerinden edildiği belirtildi. Rapor, mevcut iklim verilerine göre nehir taşkınlarının önümüzdeki 30 yıl içinde yaklaşık 96 milyon çocuğu, siklonların 10,3 milyon ve fırtınaların ise 7,2 milyon çocuğu yerinden edebileceğini ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 18:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

UNICEF: 'Afetler 6 yılda 43,1 milyon çocuğu yerinden etti'

UNICEF: 'Afetler 6 yılda 43,1 milyon çocuğu yerinden etti'

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), hava koşullarına bağlı afetler nedeniyle 6 yılda 43,1 milyon çocuğun ülke içinde yerinden edildiğini açıkladı. UNICEF, 2016 ile 2021 yılları arasında afetlerden etkilenen çocuklarla ilgili 'Değişen İklimde Yerinden Edilen Çocuklar' adlı bir rapor yayınladı. Raporda, sel, fırtına, kuraklık ve orman yangınları gibi hava koşullarından kaynaklanan felaketler nedeniyle 6 yılda 44 ülkede, 43,1 milyon çocuğun ülke içinde yerinden edildiği belirtildi. Bu verilere göre günde ortalama 20 bin çocuk yerinden edilirken, sel ve fırtınalar nedeniyle 40,9 milyon, kuraklık sonucu 1,3 milyon, orman yangınları nedeniyle de 810 bin çocuk yerinden edildi.

Raporda çocuk nüfus oranına göre fırtınalardan en çok Dominika ve Vanuatu gibi küçük ada ülkelerindeki çocukların etkilendiği belirtilirken, sel felaketleri ise en çok Somali ve Güney Sudan'daki çocukları etkiledi.

'Nehir taşkınları nedeniyle 96 milyon çocuk risk altında'

UNICEF raporunda, çatışmaların yaşandığı ve yoksullukla mücadele eden ülkelerdeki çocukların yerinden edilme riskinin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğu vurgulandı. Afetlerin yaşandığı Haiti'nin aynı zamanda şiddet ve yoksullukla mücadele ettiği kaydedilen raporda, aşırı hava koşullarından orantısız bir şekilde etkilenen Mozambik gibi yoksul ülkelerin, gelecekte yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olan savunmasız çocuk sayısının en fazla olduğu ülkeler arasında yer aldığı ifade edildi.

Rapor, mevcut iklim verilerine göre nehir taşkınlarının önümüzdeki 30 yıl içinde yaklaşık 96 milyon çocuğu, siklonların 10,3 milyon ve fırtınaların ise 7,2 milyon çocuğu yerinden edebileceğini ortaya koydu. Değişen iklimin bir sonucu olarak hava olaylarının daha sık ve şiddetli olmasının beklendiği gerekçesiyle gerçek rakamların bunlardan daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Çocuklar yoksul ülkelerde yerinden edilme riskiyle karşı karşıya

UNICEF açıklamasında “Çocuklar, özellikle çatışma ve yoksulluk gibi birbiriyle krizlerle boğuşan ülkelerde yerinden edilme riski altındadır ve bu ülkelerde yerel kapasiteler, çocukların yerinden edilmesiyle başa çıkmakta zorlanmaktadır” ifadelerini kullandı. UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell analize dair yaptığı açıklamada,“Şiddetli bir orman yangını, fırtına ya da selin yaşadığı topluluğu etkilemesi her çocuk için dehşet vericidir. Kaçmak zorunda kalanlar için korku özellikle yıkıcı olabilir; evlerine dönüp dönemeyecekleri, okula devam edip edemeyecekleri ya da yeniden taşınmak zorunda kalıp kalmayacakları konusunda endişe duyabilirler. Taşınmak hayatlarını kurtarmış olabilir, ancak aynı zamanda çok yıkıcıdır. İklim değişikliğinin etkileri arttıkça, iklim kaynaklı hareketler de artacaktır. Çocuklar için giderek artan bu zorluğa yanıt verebilecek araçlara ve bilgiye sahibiz, ancak çok yavaş hareket ediyoruz. Toplulukları hazırlamaya, yerinden edilme riski altındaki çocukları korumaya ve halihazırda yerlerinden edilmiş olanları desteklemeye yönelik çabaları güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Daha iyi hazırlanmalıyız

UNICEF, yerinden edilme riskine karşı daha iyi hazırlanmak ve riski en aza indirmek için afet ve iklim krizi bilincinin önemine vurgu yaparken riskli durumlarda çocuklara ulaşabilecekleri taşınabilir ve dayanıklı hizmetler tasarlamanın da gerekliliğine dikkat çekti.