Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uyuz Vakaları Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor

Uyuz vakaları son 4 yılda Türkiye’de yüzde 40 oranında artış gösterdi. Uzmanlar, uyuz hastalığı teşhisi konulan hastaların aslında uyuz olmadığını, Covid aşılarının yan etkisinden kaynaklanan bir durumla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 27.10.2023 12:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Uyuz Vakaları Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor

Uyuz Vakalarında Artış

Uyuz vakaları son 4 yılda Türkiye’de yüzde 40 oranında artış gösterdi. Ciltte kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösteren uyuz tedavi edilmediği takdirde kişiden kişiye bulaşarak yayılıyor. Hastaneye giden her 40 hastadan 4’üne uyuz teşhisi konulduğunu söyleyen uzmanlardan peş peşe uyarılar gelirken Prof. Dr. Serhat Fındık’tan ezber bozan bir açıklama geldi. Fındık, uyuz hastalığı teşhisi konulan hastaların aslında uyuz olmadığını, Covid aşılarının yan etkisinden kaynaklanan bir durumla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Yanlış Teşhis

Uyuz belirtileriyle hastaneye giden hastalara yanlış teşhis konulduğunu ifade eden Serhat Fındık, “Pandemiden sonraki dönemlere baktığımızda astım krizi ataklarında artış var, alerjik ataklarda artış var, özellikle uyuz teşhisi konulup aslında uyuz olmayan, uyuz tedavisi uygulanan ve tabi sonuç alınmayan çok hasta görüyorum. Evet vakalar uyuza çok benziyor ama uyuz değil bu vakalar. Uyuz belirtileri var, kaşınıyor hasta, lezyonları var. Ama yanılıyorlar. Uyuz çok bulaşıcı bir hastalık, herhangi bir temasla hemen bulaşır. Uyuz bilinen en bulaşıcı hastalıkların başında gelir. O yüzden hastaya soruyorum evde sizden başka birinde bu belirtiler var mı diye sorunca hayır cevabını alıyorum eğer uyuz olsaydı evdeki diğer aile üyelerine de bulaşırdı. Bunun nedeni muhtemelen pandemide uygulanan covid aşılarnın yan etkileri diye düşünüyorum.” dedi.