Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uzmanlara göre borsa düşüşü nedenleri! Hangi seviyelere indi? Geri yükselebilecek mi?

BIST 100 endeksinde yaşanan düşüşler ve borsa yatırımcılarının tedirginliği, uzmanların yorumlarına odaklanmalarına sebep oluyor. 30 yıllık yatırımcı Tuncay Turşucu, düşüşün sebeplerini ve olası seviyelerini açıkladı. Düşüşün yükselişin habercisi olabileceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 19.09.2023 05:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Uzmanlara göre borsa düşüşü nedenleri! Hangi seviyelere indi? Geri yükselebilecek mi?

Uzmanlara göre borsa düşüşü nedenleri

Son dönemde bu zamana kadar yatırımcılarına bir hayli kazandırarak mutlu eden BIST 100 endeksinde bu hafta düşüşler yaşanıyor. Borsa yatırımcılarının yakından takip ettikleri ekonomist tahminlerine düşüşlerle alakalı olarak bir yenisi daha eklendi. Borsa geçtiğimiz haftalara kadar yatırımcılarına oldukça kazandırdı. Yeni halka arzlarla da ön plana çıkarak katılımcı sayısını rekor seviyelere taşıdı. Ancak son günlerde yaşanan Eris varyantı sebebi ile birçok firma hisselerinde satışlara gitti. Zarar satışları borsada özellikle havacılık ve banka endekslerinde düşüşe yol açarken yatırımcıların ekonomist yorumlarını daha yakından takip etmelerine yol açtı.

30 yıllık yatırımcıdan borsa düşüşlerine dair açıklama

Geçtiğimiz haftalara kadar yatırımcılarına oldukça büyük kazançlar sağlayan borsa bu haftaya düşüşle başladı. Borsa da yaşanan düşüşler yatırımcıları tedirgin ederken ekonomistlerin yorumları daha sık takip edilmeye ve araştırılmaya başlandı. Son olarak borsadaki düşüş hakkında açıklamalarda bulunan 30 yıllık yatırımcı Tuncay Turşucu açıklamalarında;

"Banka endeksi de elbette ki endeks üzerinde etkili oldu. Cuma günü eris varyantına ilişkin açıklamanın gelmiş olmasıyla ulaştırmada büyük satışlar oldu. Havayolları endeks üzerinde ciddi ağırlığa sahip olduğu için cuma günü özellikle 156 puan gibi düşüş yaptı. Bunun 30 puana yakını sadece havayolundan elde edilen satış oldu. Bunun haricinde Ford Otosan, Turkcell, Tüpraş da endeks üzerinde negatif etkileri oldu." ifadeleri ile borsada yaşanan düşüşün sebebi ve hangi firmalarda yaşandığına dair bilgiler paylaştı.

Düşüş yükselişin habercisi olabilir

Açıklamalarında, "İlk başta baktığımızda 7900-7950'de desteğimiz var. Sarkmalar olursa 7500'lere kadar düşüş olabilir. Burası endeksin 50 günlük ortalamasının olduğu yer. Bu seviyeden daha da aşağıya düşüş olacağını zannetmiyorum aksine 7500'e doğru bir düşüş olursa eğer, bakın olursa diyorum, bu takdirde yukarı yönlü bir hareket olabilir." İfadeleri ile düşüşün 7500 puanlara kadar olabileceğine vurgu yapan Tuncay Turşucu bu düşüşün olması ile beraber yukarı yönlü hareketin habercisi olacağını da açıkladı.

Yine açıklamalarında; "7900 ve 8200 arasında ısrarla yataya sarmaya başlarsa bunu ben endeksin 8200'ü geçmek üzere hazırlık olarak algılayacağım. Ama eğer bu seviyenin altına düşüşler başlarsa 50 günlük ortalamaya 7500'e kadar düşüş olabilir. Normal ve doğal bir düzeltme hareketinde olduğumuzu düşünüyorum" ifadeleri ile tahminlerini duyuran yatırımcı bu durumda endekse değil hisselere de odaklanmak gerektiğini de belirtti.