
Yazar Pınar Kür Vefat Etti
Çağdaş Türk edebiyatının önemli figürlerinden biri olan Pınar Kür, yaşamını yitirdi. Pınar Kür, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni İsmet Kür ile Fransızca ve matematik öğretmeni Bahram Kür'ün kızı olarak 15 Nisan 1945 tarihinde Bursa'da dünyaya geldi.
Öğrenim Hayatı ve Kariyeri
Pınar Kür, liseye Robert Kolejinde devam etti ve üniversite eğitimini ABD’deki Queens College ile Boğaziçi Üniversitesinde tamamladı. Doktorasını ise Fransa’daki Sorbonne Üniversitesi'nde "Yirminci Yüzyıl Tiyatrosunda Gerçeklik ve Yanılsama" üzerine yaptı.
Ankara'da 1971-1973 yıllarında Devlet Tiyatrolarında dramaturg olarak görev alan yazar, tiyatro alanında aktif olarak yer aldıktan sonra hikaye yazmaya yöneldi. İlk öyküleri 1971 yılında Dost dergisinde yayımlandı. Daha sonra Cumhuriyet, Yazko Edebiyat, Hürriyet Gösteri ve Milliyet Sanat gibi dergilerde eserleri yer aldı.
Akademik Kariyeri ve Eserleri
Pınar Kür, akademik yolculuğuna İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu'nda İngilizce okutmanı olarak başladı. Daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde öğretim üyeliği yaptı.
1979'da yayımlanan "Yarın Yarın" adlı romanıyla dikkat çeken yazar, edebiyatında güçlü kadın temaları işledi. "Akışı Olmayan Sular" adlı eseri ise 1984 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı’na layık görüldü.
2013 yılında Ankara Öykü Günleri kapsamında ona verilen Onur Ödülü, edebiyat dünyasındaki katkılarının bir parçasıydı. Kür’ün özel arşivi ise Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nda bulunmaktadır.
Aile Hayatı
Pınar Kür, oyuncu Can Kolukısa ile evliydi ve bu evlilikten Emrah Kolukısa adında bir oğlu bulunmaktadır.
Öne Çıkan Eserleri
Pınar Kür'ün bazı eserleri ve çevirileri şunlardır:
- Eserleri: "Yarın Yarın", "Küçük Oyuncu", "Asılacak Kadın", "Bitmeyen Aşk", "Bir Cinayet Romanı", "Sonuncu Sonbahar", "Cinayet Fakültesi", "Sadık Bey", "Bir Deli Ağaç", "Hayalet Hikayeleri", "Aşkın Sonu Cinayettir"
- Çevirileri: "Theo'ya Mektuplar", "Vişnenin Cinsiyeti", "Bağla Şu İşi", "Aç Sınıfın Laneti", "Ademden Önce", "Tutku", "Yabancı Kucak", "Geniş Geniş Bir Deniz", "Dalda Duran Kuşlar", "Günaydın Geceyarısı", "Karanlıkta Yolculuk", "Dörtlü", "Karanlıkta Kahkaha", "Şaklaban", "Ailenin Laneti", "Yunus İnsanlar", "Doğmamış Çocuğa Mektup", "Durulmayan Bir Kafa"
Çağdaş Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden yazar ve çevirmen Pınar Kür yaşamını yitirdi. Yazar Pınar Kür, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali ödülleri için düzenlenen törene katılmıştı. (Berk Özkan - 19.04.2008)
Çağdaş Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden yazar ve çevirmen Pınar Kür yaşamını yitirdi. Yazar Pınar Kür, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali ödülleri için düzenlenen törene katılmıştı. (Berk Özkan - 19.04.2008)