Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yıpranma Hakkı Nedir? Erken Emeklilik Nasıl Yapılır?

Prim günü ve yaş şartları emekli olmak isteyenler için aynıyken, bazı özel durumlarda bu esnetilebiliyor. Bu esnetilme bazı meslek grupları için geçerli oluyor. Bu özel durumlardan biri de yıpranma hakkı olarak adlandırılıyor. Yıpranma hakkı belirli meslek gruplarında çalışanlar için sağlanan bir avantajdır. Bu avantaj sayesinde vatandaşlar normal şartlara göre daha erken emekli olabilir. Yıpranma hakkından erken emeklilik için belirli bir süre çalışmış olmak gerekmektedir. Çalışanın yıpranma payından faydalanmak için en az 3600 gün çalışmış olması şartı bulunuyor. Yıpranma hakkından erken emeklilik için 45 farklı meslek grubu faydalanabilir.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 14:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yıpranma Hakkı Nedir? Erken Emeklilik Nasıl Yapılır?

Yıpranma Hakkı Nedir?

Yıpranma hakkı belirli meslek gruplarında çalışanlar için sağlanan bir avantajdır. Bu avantaj sayesinde vatandaşlar normal şartlara göre daha erken emekli olabilir. Fiili hizmet süresi zammı halk arasında yıpranma hakkı olarak da bilinir. Bu hak ağır işlerde çalışarak, büyük iş yükü taşıyan kişiler için erken emekli olma imkanı sağlıyor.

Yıpranma Hakkından Kimler Faydalanabilir?

Yıpranma hakkından 4/A statüsünde yani işçi statüsünde çalışanlar ile 4/C yani memur statüsünde çalışanlar yararlanabilir. Türk Silahlı Kuvvetler ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için ise 8 yıla kadar fiili hizmet süresi imkanı sağlanabiliyor.

Yıpranma Hakkıyla Erken Emeklilik Nasıl Yapılır?

Yıpranma hakkından erken emeklilik için belirli bir süre çalışmış olmak gerekmektedir. Çalışanın yıpranma payından faydalanmak için en az 3600 gün çalışmış olması şartı bulunuyor. Meslek kollarına göre ilave eklenecek süre 60 gün ile 180 gün arasında değişiyor.

Yıpranma Hakkından Hangi Meslek Grupları Faydalanabilir?

Yıpranma hakkından erken emeklilik için 45 farklı meslek grubu faydalanabilir. Bu meslek grupları SGK tarafından yayınlanmaktadır. Örneğin, yer altında çalışanlar için eklenecek süre her yıl için 180 gün, TSK personeli için her yıl 90 gün ekleniyor.