Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yıpranma Hakkı ve Erken Emeklilik

Yıpranma hakkı çalışanlara sağlanan önemli bir sosyal güvenlik avantajıdır. Bu özel hak, ağır ve yıpratıcı iş koşullarında çalışanlara daha erken bir emeklilik olanağı sunmaktadır.

Yayın Tarihi: 28.10.2023 15:49
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yıpranma Hakkı ve Erken Emeklilik

Yıpranma Hakkı ve Erken Emeklilik

Yıpranma hakkı çalışanlara sağlanan önemli bir sosyal güvenlik avantajıdır. Bu özel hak, ağır ve yıpratıcı iş koşullarında çalışanlara daha erken bir emeklilik olanağı sunmaktadır. Halk arasında 'fiili hizmet süresi zammı' olarak da bilinen yıpranma hakkı, belirli meslek gruplarındaki bireylerin emeklilik yaşını normal şartlardan önce ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.

NASIL UYGULANIYOR?

Her 360 günlük çalışma karşılığında ekstra gün verilmektedir. Bu ilave hizmet süresi en fazla 5 yıl olabilir. Verilen bu sürenin en fazla 3 yılı emeklilik için gereken yaş şartından düşülmektedir. Özellikle yer altı işlerinde çalışanlar için bu süre sınırlaması uygulanmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetler ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için ise 8 yıla kadar fiili hizmet süresi zammı verilebilmektedir.

KİMLER YARARLANABİLİR?

4/A statüsünde yani işçi statüsünde çalışanlar ile 4/C yani memur statüsünde çalışanlar bu haktan yararlanabilir.

HANGİ MESLEKLERDE ÇALIŞANLAR ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

Yıpranma hakkından yararlanarak erken emekli olabilecek mesleklerin listesi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanmaktadır. Bu kapsamda 45 farklı meslek kolunda çalışanlar erken emekli olabilmektedir.