Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yoğurt ve Pekmez Karışımının Zararları

Anadolu’nun birçok yerinde geleneksel bir yiyecek olan yoğurt-pekmez karışımı sanılanın aksine hiç de faydalı değilmiş. Yoğurt ve pekmez ikilisinin bir araya gelmesi tüm faydalı özelliklerini kaybettiriyor ve sadece kilo almamıza yol açıyor.

Yayın Tarihi: 28.10.2023 17:15
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yoğurt ve Pekmez Karışımının Zararları

Anadolu’nun birçok yerinde geleneksel bir yiyecek olan yoğurt-pekmez karışımı sanılanın aksine hiç de faydalı değilmiş. Kış günlerinde bağışıklığımızı artırmak için tükettiğimiz bu iki besinin bir araya geldiğinde nelere yol açtığını duyunca inanamayacaksınız. İşte yoğurt ve pekmez ikilisinin akıl almaz zararları…

Hem düşük bütçeli hem pratik hem de lezzetli bu tarifi yemeyenimiz yoktur. Yoğurda pekmez katarak vücut direncimizi arttırmaya, enerjimizi yükseltmeye ve besleyiciliğinden faydalanmaya çalışıyoruz. Ancak gerçekler bu durumun tam tersini gösteriyor.

Ayrı tüketildiğinde birçok faydası olan yoğurt ve pekmez, bir araya geldiğinde tüm faydalı özelliklerini kaybediyor. Tek başına pekmez tüketimi vücutta kan hücresi oluşumunu destekleyerek kansızlık sorununa iyi geliyor. Öte yandan tek başına yoğurdun faydaları da saymakla bitmez. Biri demir deposu diğeri kalsiyum deposu pekmez ve yoğurt, bir araya geldiğinde birbirini nötrleyerek tüm besleyiciliği kaybediyor. Nitekim uzmanlar demir ve kalsiyum yüklü besinlerin bir arada tüketildiği takdirde hiçbir fayda sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Dolayısıyla demir zengini pekmez ile kalsiyum zengini yoğurt bir arada tüketildiğinde yalnızca kilo almamıza yardımcı olan bir besine dönüşüyor. Bu konuyla ilgili Diyetisyen Sevgi Eryılmaz’ın görüşü ise yoğurdun içine konulan pekmez, kuru meyveler ve kuru yemişlerin, demir eksikliğine yol açıyor olması.

Demir eksikliğinin de anemiye yani kansızlığa dönüştüğü bilindiği için oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.