Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yürüyen Ceset Sendromu: Cotard Sendromu

Cotard sendromu, hastaların öldüklerine veya artık var olmadıklarına inandıkları bir klinik tablodur. Bu sendromda ciddi bir zeka geriliği, kendisini öldürmek isteyen insanların olduğunu düşünme, gündelik ihtiyaçların inkar edilmesi ve yeme içme reddi, iç organlarının çalışmadığını düşünme gibi belirtiler görülebilir.

Yayın Tarihi: 11.09.2023 17:42
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Yürüyen Ceset Sendromu: Cotard Sendromu

Doç. Dr. Taha Can Tuman'dan Cotard Sendromu Açıklaması

Yürüyen ceset sendromu olarak bilinen Cotard sendromu, hastaların öldüklerine veya artık var olmadıklarına inandıkları bir klinik tablodur. Bu sendromda ciddi bir zeka geriliği, kendisini öldürmek isteyen insanların olduğunu düşünme, gündelik ihtiyaçların inkar edilmesi ve yeme içme reddi, iç organlarının çalışmadığını düşünme gibi belirtiler görülebilir.

Cotard Sendromu Nedir?

Cotard sendromu, 1880 yılında Jules Cotard tarafından tanımlanmıştır. Hastalar genellikle öldüklerine veya var olmadıklarına dair sanrılı bir inanca sahiptir. Bu sendromun temelinde sağ beyin yarım küresinde işlev bozukluğu ve muhakeme bozuklukları olduğu düşünülmektedir.

Cotard Sendromunun Belirtileri

Cotard sendromlu hastaların düşünceleri genellikle 'öldüm', 'iç organlarım yok' şeklindedir. Bunun yanı sıra endişeli ve depresif duygudurum, lanetlenme ve ölümsüzlük sanrıları, dünyanın var olmadığına inanma, intihar ve kendini yaralama davranışları da görülebilir. Zeka geriliği, gündelik ihtiyaçların inkar edilmesi ve yeme içme reddi gibi belirtiler de sendromun karakteristik özellikleridir.

Cotard Sendromu ve İlişkili Hastalıklar

Cotard sendromu, psikiyatrik veya nörolojik hastalığı olan kişilerde ortaya çıkabilir. Depresyon, şizofreni, madde kullanımı gibi hastalıkların seyri esnasında da bu sendrom görülebilir. Nörolojik olarak ise inme, beyin küçülmesi, epilepsi, beyin iltihabı, beyin tümörleri gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir.